KOLEGIJ

POVIJEST DIPLOMACIJE

STUDIJ: Preddiplomski studij (MOD) SEMESTAR: 2 VRSTA PREDMETA: Obvezni predmet
NOSITELJ KOLEGIJA: dr.sc. Ksenija Jurišić
PREDAVAčI I SURADNICI:
ECTS bodova: 5
Nastava za redovne studente: P:     30 S:     30 V:     -
Nastava za izvanredne studente: P:     30 S:     30 V:     - obvezni predmet
OPIS KOLEGIJA:

Diplomacija nije otkriće ili izum nekog određenog političkog sustava, već neophodan element svih na razumu utemeljenih odnosa između ljudi, odnosno naroda, te se bez pretjerivanja može reći da je ona stara koliko i ljudska povijest. Iako je ljudsko društvo tijekom povijesti bilo izloženo revolucionarnim promjenama, ljudska priroda ostala je ista. Postojanje čitavog niza različitih problema koji nastaju i pojavljuju se u odnosima ljudi, naroda i država, a čije nerješavanje dovodi do međusobnog nepovjerenja, pa i neprijateljstva, i danas potvrđuje svrhovitost i praktičnu vrijednost diplomacije. Premda svijet utjecajima procesa globalizacije postaje sve manji, bliži i pristupačniji, raznovrsne suprotnosti između pojedinih njegovih dijelova ne nestaju. Time raste potreba za diplomacijom, čija je osnovna i najprisutnija funkcija pregovarati, premostiti razlike i pronaći za sve prihvatljivo rješenje. Cilj je predmeta prikazati povijesni razvitak diplomacije, od najprimitivnijih do modernih oblika, i odgovoriti na pitanja kako, kada, gdje i zašto nastaje diplomacija kao instrument za uspostavu i održavanje međudržavnih odnosa. Svrha je predmeta objediniti i proširiti prethodno stečena znanja i usmjeriti ih na razmatranje razvoja diplomacije općenito te različitih diplomatskih tehnika i umijeća, čijim se korištenjem provode diplomatski odnosi.
KONZULTACIJE:

- srijedom od 14:30, nastavnički kabinet, II. kat
OBVEZNA LITERATURA:
  • Berridge, Geoff R. i dr., Diplomatska teorija od Machiavellija do Kissingera, Biblioteka politička misao, Zagreb, 2005.
  • Berković, Svjetlan, Diplomacija Dubrovačke Republike, Urban Media, Dubrovnik, 2009.
DOKUMENTI:
01_LJ_povijest_diplomacije.pdf
  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Web stranica diplomacija.hr radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »