Novosti

Akademik Ivo Šlaus izabran za počasnog člana Rimskog kluba

Akademik Ivo Šlaus izabran za počasnog člana Rimskog kluba

Objavljeno: 18. Rujan 2017.

Nakon što je postao predsjednikom Svjetske akademije znanosti i umjetnosti, akademiku Ivi Šlausu za njegov je dugogodišnji izniman znanstvenički i javni rad ukazano još jedno veliko međunarodno priznanje. Dekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld izabran je za počasnog člana Rimskog kluba uoči pedesetogodišnjice njegova djelovanja. Rimski klub ugledna je i utjecajna neovisna međunarodna organizacija utemeljena u travnju 1968. s ciljem identifikacije, analize i pronalaženja sveobuhvatnih rješenja za najvažnije izazove razvoja čovječanstva. Osnivači su joj talijanski industrijalac i ujedno prvi predsjednik Aurelio Peccei i škotski znanstvenik Alexander King.  

Rimski klub od 2008. godine ima sjedište u švicrskom Winterthuru, dok je prvo izvješće ove organizacije bila često citirana studija Donella H. Meadowsa i suradnika Granice rasta iz  1972. u kojoj je analiziran međuutjecaj ograničenih prirodnih resursa, rasta populacije i težnji za što bržim gospodarskim razvojem. Okupljajući tijekom desetljeća niz ugledanih i utjecajnjih ličnosti iz svijeta politike, gospodarstva i znanosti, Rimski klub danas na svom čelu ima dvojicu supredsjedatelja: njemačkog znanstvenika Ernsta Ulricha von Weizsäckera i švedskog političara Andresa Wijkmana. Organizacija okuplja nacionalna udruženja iz trideset i pet zemalja i teritorija među kojima je i Hrvatska, dok su uz akademika Ivu Šlausa počasni članovi, među ostalima, i Mihael Gorbačov, Joseph Stiglitz, Ruud Lubbers, Mammohan Singh, Federico Mayor te princ Hasan bin Talal. Aktivnosti Rimskog kluba simbolizira poznata krilatica »misli globalno, djeluj lokalno« koja je postala kredo suvremenoga javnog djelovanja, dok je organizacija 1993. osnovala i posebno Vijeće za budućnost Europe.

  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »