Novosti

Seminar "Održivim razvojem do održivog turizma" - Prijave u tijeku!

Seminar "Održivim razvojem do održivog turizma" - Prijave u tijeku!

Objavljeno: 16. Travanj 2018.

ŠTO JE ODRŽIVI TURIZAM?

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) održivi turizam definira kao upravljanje resursima ostvarujući ekonomske, socijalne i estetske potrebe tako da se poštuju kulturološki integritet, osnovni ekološki procesi, biološka raznolikost i sustavi na kojima se temelji život, stvara dobrobit i blagostanje cjelokupnome društvu, uzimajući u obzir potrebe i turista i njihovih domaćina.

Održivi razvoj u turizmu je, prema tome, realizacija ideje održivog razvoja u turističkoj domeni. S obzirom na činjenicu da hrvatski turizam sudjeluje s oko 18% u BDP-u, iznimno je važno da se hrvatski turizam u budućnosti razvija u pravcu održivog turizma.

 

ZAŠTO  ODRŽIVI TURIZAM?

Turizam je gospodarska grana koja od 60-tih godina prošlog stoljeća bilježi konstantan rast i enormno povećanje broja turista. Moderni turizam bilježi nevjerojatni rast od 25 milijuna (međunarodnih) turista u 1950-oj do jedne milijarde i 138 milijuna u 2014-oj, što je porast od preko 45 puta u samo 60-ak godina.

Ovo povećanje turističke proizvodnje i potrošnje ima iznimno negativne okolišne, ali i socijalne i ekonomske posljedice za mnoge ljude u lokalnim turističkim destinacijama. Upravo zbog uočavanja tih negativnih posljedica masovnog turizma, kao alternativa se od druge polovice 80-tih godina 20. stoljeća razvija koncept održivog turizma i njegovih varijanti.

Mnoga istraživanja koje su agencije za ispitivanje tržišta provodile nakon posljednje velike ekonomske krize koja je počela 2008. godine su pokazala da je kriza utjecala na preokret potrošačke svijesti/stavova te stvorila tzv. nove potrošače koji još uvijek traže više, ali sada to različito definiraju. Ne žele više blještave sitnice i brda robe široke potrošnje, već umjesto toga više značenja, dublji osjećaj za ljudske kontakte, više suštine i veći osjećaj životne svrhe. U prepoznavanju svih ovih novih vrijednosti ova rastuća populacija za koju se procjenjuje da sudjeluje s 20% u ukupnoj populaciji zapadnih razvijenih država je prozvana novim marketinškim akronimom - LOHAS: ‘Lifestyle of Health and Sustainability’. Kao posljedica ovih trendova, održivi turizam, osviješteni turizam, odgovorni turizam, humani turizam, etični turizam, altruistični turizam, volonturizam, spori turizam, eko-turizam, transformativni turizam i tzv. zdravstveni odmori postaju najbrže rastući trendovi u svjetskom turizmu.

Ono što je veliki potencijal održivog turizma u Hrvatskoj jest odmak od sezonalnog prema cjelogodišnjem konceptu, odmak od masovnog i često jeftinog prema ekskluzivnom i time prihodovno isplativijem obliku turizma koji ima daleko manji negativni utjecaj na okoliš te koji donosi daleko veće koristi lokalnoj zajednici.

Zbog osobite usmjerenosti hrvatskog društva na turizam, a svjesna važnosti održivog razvoja u svim područjima kao jednog od ključnih elemenata u provođenju i formuliranju razvojnih politika, Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld organizira dvodnevni seminar za područje turizma Održivim razvojem do održivog turizma.

Kompetencije koje polaznik stječe:

 • ocijeniti ideju i koncept održivog razvoja u turizmu
 • usvojiti znanja o novim vrijednostima u području turizma
 • steći stručna znanja za koncipiranje poslovnog i komunikacijskog plana održivog turizma

Kome je seminar namijenjen:

 • članovima uprave
 • direktorima
 • rukovoditeljima
 • marketinškim stručnjacima
 • stručnjacima za odnose s javnošću
 • voditeljima
 • suradnicima
 • organizatorima
 • studentima
 • zaposlenima u turizmu koji žele unaprijediti znanja i ostvariti bolje rezultate u poslovanju

Trajanje programa i način izvođenja:

Program seminara u trajanju od dvanaest školskih sati ostvaruje se prema priloženom rasporedu. Nastavne cjeline uključuju predavanja, analize studija slučaja i izradu nacrta poslovnog i komunikacijskog plana održivog turizma.

Predavači:

Ministar turizma Gari Cappelli

Dr. sc. Mirela Holy

Organizacija seminara:

- prvi dan četiri školska sata

- drugi dan osam školskih sati

- osvježenje tijekom planiranih stanki

- ručak i druženje

- individualne konzultacije

Vrijeme održavanja: 

 11. i 12. svibnja 2018.

Mjesto održavanja: 

Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld

Zagreb, Filipa Vukasovića 1 (prilaz sa Ilice 242)

Prijave:

Prijave se zaprimaju do 7. svibnja 2018. elektroničkim putem na mail tajnistvo@diplomacija.hr, telefonskim putem na 01 3700 666 ili putem prijavnog obrasca na web stranici www.diplomacija.hr . Zbog ograničenog broja polaznika, prednost će imati ranije zaprimljene prijave.

Kotizacija:

Cijena seminara iznosi 2.500,00 kuna po polazniku.

Uplatu je potrebno izvršiti do početka seminara na: 

Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld

Zagreb, Filipa Vukasovića 1

IBAN HR1123400091110385609

Program seminaraProgram seminara.pdf

Kontakt obrazac

Molimo unesite potrebne informacije. Naši djelatnici će vam se javiti u najkraćem mogućem roku.

 • Erasmus charter for higher education

  EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

 • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

  Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »