Novosti

Studentica VŠMOD-a na praksi u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj!

Studentica VŠMOD-a na praksi u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj!

Objavljeno: 28. Travanj 2017.

Suvremeno obrazovanje iziskuje potrebu za uvođenjem studenata na tržište rada za vrijeme studija u svrhu stjecanja radnih iskustava i praktične primjene stečenih znanja te networkinga. Upravo zato VŠMOD DH nastoji svojim studentima omogućiti prakse u najkvalitetnijim institucijama gdje studenti imaju mogućnost dodatno usavršiti znanja i vještine stečene na fakultetu. Prenosimo vam iskustva kolegice Tare Sodomke, studentice 3. godine preddiplomskog studija VŠMOD-a, koja je nedavno završila praksu u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, gdje je provela nekoliko mjeseci.

Što te potaklo na prijavu za praksu u Veleposlanstvu SAD-a u RH?

Htjela sam pronaći mogućnost za praksu u bilo kojoj ustanovi blisko vezanoj za buduću profesiju, kao i većina kolega i kolegica s faksa odlučili smo stažiranje odraditi u različitim veleposlanstvima i ustanovama. Smatram da nema pogrešnog izbora ustanove u kojoj želite odraditi stažiranje i/ili kasnije raditi jer praksa olakšava buduće zapošljavanje te vam pruža mogućnost stjecanja novih znanja i ostvarivanja kontakta u različitim aspektima budućeg zanimanja.  

Koja su bila tvoja očekivanja?

Stjecanje novih znanja u području ekonomije i diplomacije.

Kako je raditi u Veleposlanstvu SAD-a i koji je tvoj opis posla?

Većinu vremena sam provela u komercijalnom uredu koji djeluje unutar diplomatske misije. Ured radi na promociji izvoza te komercijalnoj diplomaciji.

Hoće li ovo iskustvo biti korisno za tvoju daljnju karijeru?

Definitivno da. Smatram da je bilo koji oblik radnog iskustva koristan ako se odabir istoga povezuje sa budućim i željenim radnim mjestom. Iznimna je vrijednost dobiti priliku da već za vrijeme studija imaš uvid u praktične modele funkcioniranja posla kojim se sutra želiš baviti.

Koje si vještine i znanja stekla na praksi?

Uvijek je korisno vidjeti iz prve ruke kako stvari funkcioniraju te kako se nositi sa određenim situacijama u trenutku u kojima se one događaju. Vještine poput komuniciranja, timskog rada te učenje načina rada jednog dijela diplomacije su osnovne stvari koje ćete usavršiti prilikom stažiranja u veleposlanstvu.

Koliko su ti znanja i vještine stečene na VŠMOD-u pomogle u prilagodbi i svakodnevnom radu?

Znanja stečena na VŠMOD-u iznimno su mi pomogla u brzoj prilagodbi na svakodnevne zadatke. Ne bih htjela izdvojiti niti jedan kolegij s obzirom da smatram da su svi, neki više, neki manje s obzirom na daljnju orijentaciju, adekvatna priprema za buduće radno mjesto.

Poruka za studente koji razmišljaju o studentskim praksama?

Smatram da bi svatko trebao odraditi barem jedno stažiranje ovisno o svojim željama zbog iskustva i poznanstava koje ćete steći prilikom istoga. Stečeno znanje koje vam određena ustanova pruža imat će višestruku primjenu kasnije u karijeri.

  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »