Izdavaštvo

Gospodarska diplomacija - Dubravko Žirovčić

Gospodarska diplomacija - Dubravko Žirovčić

Gospodarska diplomacija danas je veoma popularna tema o kojoj svi rado govore, ali često pod tim terminom podrazumijevaju sasvim različite pojmove. Neki novinari, publicisti i komentatori vide u gospodarskoj diplomaciji čarobno sredstvo za izlazak iz svekolike krize, drugi kritiziraju svaki model hrvatske gospodarske diplomacije i svaljuju na nju svu moguću krivnju za nezavidnu gospodarsku situaciju u kojoj se zemlja nalazi. O čemu je zapravo riječ kada govorimo o gospodarskoj diplomaciji, koji su važni elementi za uspjeh gospodarske diplomacije i kako ju pojedine države koriste za svoj probitak i napredak, pokušat ćemo približiti u ovoj knjizi.

Na teoretskoj razini proučavanja knjiga se bavi nacionalnim ekonomijama, međunarodnom ekonomijom, trgovinskim politikama, međunarodnom političkom ekonomijom, teorijama međunarodne razmjene i vanjskotrgovinskog poslovanja, transnacionalnim korporacijama i neposrednim stranim investicijama. 

Na praktičnoj razini detaljno su analizirani konkretni nacionalni modeli gospodarske diplomacije na primjeru dvadeset pet nacionalnih ekonomija odabranih prema reprezentatitvnom uzorku svih kategorija : najrazvijenije zemlje ( G-7, G-8 ), male razvijene zemlje, velike tranzicijske zemlje, manje tranzicijske zemlje i specifične zemlje.

  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »