KOLEGIJ

MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE

STUDIJ: Preddiplomski studij (MOD) SEMESTAR: 4 VRSTA PREDMETA: Obvezni predmet
NOSITELJ KOLEGIJA: dr.sc. Ksenija Jurišić
PREDAVAčI I SURADNICI:
ECTS bodova: 5
Nastava za redovne studente: P:     30 S:     30 V:     -
Nastava za izvanredne studente: P:     30 S:     30 V:     - obvezni predmet
OPIS KOLEGIJA:

Uz države na svjetskoj pozornici djeluju i međunarodne organizacije, što su kao razmjerno novi strukturalni element međunarodnih odnosa u doba globalizacije dobile posebnu važnost. Zahtjevi država za suradnju ogledaju se u aktivnostima međunarodnih vladinih i nevladinih organizacija kao temelju integracijskih procesa i instrumentu stabiliziranja međunarodnih odnosa. Završetkom Hladnog rata međunarodne organizacije pokazatelj su spremnosti država da zajedničkim naporima rješavaju mnogobrojne probleme što prelaze državne granice. Specificirajući aktivnosti međunarodnih organizacija, a posebno Ujedinjenih naroda kao krovne međunarodne organizacije, na političke, sigurnosne, ekonomske i razvojne ukazat će se na doprinos međunarodnih organizacija u stvaranju raznolikih oblika i kanala diplomatskoga komuniciranja i međunarodne suradnje. Cilj je kolegija sustavno prikazati nastanak, razvoj i raznolikost međunarodnih organizacija, njihovu osnovnu klasifikaciju, aktivnosti na različitim područjima na regionalnom i globalnom planu te proces donošenja i implementiranja odluka. Očekivani je ishod kolegija stvoriti preduvjete i pretpostavke za samostalno studentsko prosuđivanje međunarodnih organizacija u globalnim odnosima, procesima i zbivanjima.

KONZULTACIJE:

- srijedom od 14:30, nastavnički kabinet, II. kat

OBVEZNA LITERATURA:
  • Bennett, A. LeRoy; Oliver, James K., Međunarodne organizacije – Načela i problemi, Politička kultura, Zagreb, 2004.
  • Rittberger, Volker; Bernard Zangl, Matthias Staisch, International Organizations – Polity, Politics and Policies, London: Palgrave, 2006.
DOKUMENTI:
02_LJ_medunarodne_organizacije.pdf
  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »