KOLEGIJ

DIPLOMATSKA ANALITIKA

STUDIJ: Preddiplomski studij (MOD) SEMESTAR: 4 VRSTA PREDMETA: Izborni predmet
NOSITELJ KOLEGIJA: dr.sc. Mladen Nakić
PREDAVAčI I SURADNICI:
ECTS bodova: 5
Nastava za redovne studente: P:     30 S:     30 V:     -
Nastava za izvanredne studente: P:     30 S:     30 V:     - izborni predmet
OPIS KOLEGIJA:

Osnovni je cilj razvijanje analitičnosti kod studenata, odnosno stvaranje analitičkog pristupa pitanjima vanjske politike i međunarodnih odnosa u cjelini. S obzirom na to da kolegij objašnjava pojam, sadržaj i smisao diplomatske analitike, temeljni je cilj razvijati kod studenata kritičnost u pristupu na konkretnim slučajevima te je naglasak na jačanju analitičkih elemenata logičkog razmišljanja, razvijanja komunikacijskih vještina te pismene i verbalne artikuliranosti. Pozornost je usmjerena na analizu procesa i tema aktualnih u međunarodnoj zajednici. Jačajući analitičke elemente, studenti mogu doći do kontroverznih zaključaka koji mogu odstupati od dosad uvriježenih.  
Tri su cilja ovog predmeta: prvi, upoznati studente s mogućnostima alternativnog pristupa kao temeljne metode diplomatske analitike; drugi, objediniti i proširiti prethodno stečena znanja i usmjeriti ih na razmatranje temeljnog diplomatskog umijeća koje podrazumijeva analizu raspoloživih podataka kao najvažnije pretpostavke donošenja optimalne odluke; i treći, stvarati vlastita mišljenja u odnosu na ponašanje subjekata u međunarodnim odnosima, odnosno njihove poteze i odluke. Ohrabruje se izražavanje različitih mišljenja, prakticiranje atmosfere dijaloga i respektiranja drugačijeg mišljenja, uz jasno argumentiranje neslaganja.
KONZULTACIJE:

- nakon predavanja ili prema dogovoru
OBVEZNA LITERATURA:
  • Nakić, Mladen, Sjedinjene Američke Države i globalno okruženje, Politička kultura, Zagreb, 2009.
DOKUMENTI:
02_LJ_diplomatska_analitika.pdf
  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »