KOLEGIJ

EUROPSKA VANJSKA I SIGURNOSNA POLITIKA

STUDIJ: Specijalistički studij (MOD) SEMESTAR: 3 VRSTA PREDMETA: Obvezni predmet
NOSITELJ KOLEGIJA: mr.sc. Davor Stipetić
PREDAVAčI I SURADNICI:
ECTS bodova: 7
Nastava za redovne studente: P:     30 S:     30 V:     -
Nastava za izvanredne studente: P:     30 S:     30 V:     - obvezni predmet
OPIS KOLEGIJA:

Europska Unija ima Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku koja je ustanovljena Ugovorom iz Maastrichta potpisanim 1992. godine, a koji je stupio na snagu 1. siječnja 1993. godine. Ona je ujedno i mogući temelj za formiranje buduće zajedničke obrambene politike EU-a. Ta je politika znatno osnažena Ugovorom iz Amsterdama, Ugovorom iz Nice i Lisabonskim ugovorom iz 2007. godine, kojim je uspostavljena funkcija visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, a koji je ujedno i potpredsjednik Europske komisije. Njegov je glavni zadatak povećati vidljivost EU-a kao jedinstvenog vanjskopolitičkog aktera na međunarodnoj sceni. Ciljevi su Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, među ostalim, jačanje sigurnosti Europske unije i međunarodne sigurnosti, očuvanje mira, promicanje međunarodne suradnje, demokracije, vladavine prava, održivog razvoja, smanjenje siromaštva u svijetu te poštovanje ljudskih prava i temeljnih sloboda. Predmet ima za cilj upoznati studente s evolucijom ideja vanjske i sigurnosne politike, s institucijama, procesima i sadašnjim stupnjem razvoja.
KONZULTACIJE:

- utorkom od 19h nakon nastave
OBVEZNA LITERATURA:
  • Vukadinović, Radovan; Čehulić Vukadinović, Lidija, Politika europskih integracija, Naklada Ljevak, Zagreb, 2011. (II. dio knjige: Europska Unija: viša faza europske integracije, str. 153-409)
  • Čehulić, Lidija, Euroatlantizam, Politička kultura, Zagreb, 2003. (V. dio: Europska obrana, str. 215-266)
DOKUMENTI:
D2_Z_eur_vanjska_i_sigurn_pol.pdf
  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »