KOLEGIJ

INSTITUCIONALNE PROMJENE

STUDIJ: Specijalistički studij (MOD) SEMESTAR: 2 VRSTA PREDMETA: Obvezni predmet
NOSITELJ KOLEGIJA: Josip Lučev, mag.pol.
PREDAVAčI I SURADNICI:
ECTS bodova: 7
Nastava za redovne studente: P:     30 S:     30 V:     
Nastava za izvanredne studente: P:     30 S:     30 V:     
OPIS KOLEGIJA:

Izučavanje institucija i njihove uloge u promicanju rasta i učinkovitosti je značajan izazov u društvenim znanostima, s bitnim implikacijama za politologiju, sociologiju i ekonomiju. Fokus na raznolikim elementima koji strukturiraju aktivnost aktera daje nam važnu alternativu tradicionalnijem istraživanju utemeljenom u implicitnim pretpostavkama racionalnosti aktera, učinkovitosti slobodnog tržišta i samo-održavajuće demokracije. Povijesno, holistični „stari institucionalizam“ kasnog 19. i ranog 20. stoljeća je bio zamijenjen s definiranijim i rigoroznijim alternativama u kontekstu „novog institucionalizma“. Specifično, historijski (ili povijesni) institucionalizam, sociološki institucionalizam i institucionalizam racionalnog izbora formirali su suvremeni znanstveni diskurs o institucijama. No, jedno od najvidljivijih manjkavih područja u institucionalnoj analizi je upravo institucionalna promjena. Razvoj ovog otvorenog pitanja postao sve to popularnija tema barem od ranih 1990-ih. Cilj ovog kolegija je analiza institucija i načina na koji se mijenjaju. S tom svrhom, studenti će biti upoznati s povijesti institucionalne analize i recentnim konceptualnim inovacijama usmjerenim na objašnjavanje endogene institucionalne promjene.

KONZULTACIJE:

Srijedom, 16:15 – 17:15h;i/ili prema dogovoru

OBVEZNA LITERATURA:
  • North, D. C., Tomić, V., & Franičević, V. (2003). Institucije, institucionalna promjena i ekonomska uspješnost. Masmedia.
DOKUMENTI:
Lucev- Institucionalna promjena HR.docx
  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »