KOLEGIJ

MEĐUNARODNA POLITIČKA EKONOMIJA

STUDIJ: Preddiplomski studij (MOD) SEMESTAR: 2 VRSTA PREDMETA: Obvezni predmet
NOSITELJ KOLEGIJA: Josip Lučev, mag.pol.
PREDAVAčI I SURADNICI:
Emil Vargović, mag.pol.
Josip Lučev, mag.pol.
ECTS bodova: 5
Nastava za redovne studente: P:     30 S:     30 V:     -
Nastava za izvanredne studente: P:     30 S:     30 V:     - obvezni predmet
OPIS KOLEGIJA:

Cilj je predmeta analizirati koliko i na koji način politika određuje povijesno-politički okvir u kojem se donose ekonomske odluke budući da se ekonomski razvoj u cjelini, pa tako i odluke koje se donose o njemu, ne odvijaju u zrakopraznom prostoru. Postoji glavna podjela ekonomije kao discipline, i to na analitičku i političku ekonomiju. Ukupnost povijesnih, statističkih i teorijskih tehnika naziva se znanstvenom ekonomikom. Povijest ekonomske analize razlikuje se međutim od povijesti sustava političke ekonomije, pa se pod sustavom političke ekonomije shvaća izlaganje sveobuhvatnog sustava ekonomskih politika koje njihovi autori zastupaju na temelju nekih zajedničkih načela, kao što su načela ekonomskog liberalizma ili socijalizma. Budući da se u današnje vrijeme više ne može govoriti o nekakvom izoliranom ekonomskom suverenitetu, neki autori smatraju da je riječ o međunarodno-političkim osnovama nacionalnih ekonomskih politika. Stvar se može i obrnuti pa reći da je riječ o analizi ekonomskih motiva za političke akcije koje pojedine nacionalne države poduzimaju u međunarodnim odnosima.

KONZULTACIJE:

- četvrtkom 14-15h (Emil Vargović), nakon nastave

OBVEZNA LITERATURA:
  • Staničić, Mladen, Međunarodni ekonomski odnosi i međunarodna politička ekonomija (skripta)
  • Brkić, Luka, Međunarodni ekonomski odnosi i geopolitička slika svijeta, Zagreb, 2009. (može se naći u knjižnici VŠMOD-a DH)
DOKUMENTI:
01_LJ_medunarodna_politicka_ekonomija.pdf
  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »