KOLEGIJ

GLOBALNO UPRAVLJANJE

STUDIJ: Preddiplomski studij (MSOR) SEMESTAR: 6 VRSTA PREDMETA: Obvezni predmet
NOSITELJ KOLEGIJA: dr.sc. Dubravko Žirovčić
PREDAVAčI I SURADNICI:
ECTS bodova: 5
Nastava za redovne studente: P:     30 S:     15 V:     15
Nastava za izvanredne studente: P:     30 S:     15 V:     15
OPIS KOLEGIJA:

Cilj kolegija je upoznati studente s teoretskim i praktičnim odrednicama globalnog upravljanja te razinama i modelima djelovanja u praksi međunarodnih odnosa. Približiti i objasniti razloge osnivanja i djelovanja skupina G 7/8 i G 20, gospodarski, politički i financijski najmoćnijih država svijeta ( G 7/8) i kombinacije najmoćnijih zemalja i onih koje su na putu da to postanu (G20). Analizirati motive njihova djelovanja,  postupak donošenja odluka i sinergiju dogovorenih mjera koje djeluju na globalnu gospodarsku, političku i financijsku sferu. Približiti i objasniti povijesnu genezu razvoja mehanizama svjetskog (globalnog) upravljanja i neophodnost takvog kontrolnog i korektivnog mehanizma za predviđanje, sprječavanje i obuzdavanje sve češćih međunarodnih gospodarskih i financijskih kriza / depresija. Razumijevanje posljedica pasivnog nečinjenja i ne intervencija u globalne procese, koje stoga donose nemir i nesigurnost, usporavaju svjetski rast i održivi razvoj i vode ka globalnoj klimatskoj katastrofi.

KONZULTACIJE:

prije nastave te u pauzama i nakon predavanja /seminara / vježbi

OBVEZNA LITERATURA:
  • G 20 Governance for a Globalized World, John J. Kirton, University of Toronto, Canada, Ashgate ( England and USA) 2013 • ISBN: 978-1-4094-2829-9 , ISBN: 978-1-4094-2830-5 , ISBN: 978-1-4724-0450-3
DOKUMENTI:
Globalno upravljanje - Syllabus.pdf
  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »