KOLEGIJ

GLOBALNA POLITIČKA EKONOMIJA

STUDIJ: Specijalistički studij (MSOR) SEMESTAR: 1 VRSTA PREDMETA: Izborni predmet
NOSITELJ KOLEGIJA: dr.sc. Davor Galinec
PREDAVAčI I SURADNICI:
ECTS bodova: 6
Nastava za redovne studente: P:     30 S:     30 V:     
Nastava za izvanredne studente: P:     30 S:     30 V:     
OPIS KOLEGIJA:

Cilj ovoga predmeta je predstaviti mjesto i ulogu globalne političke ekonomije u okviru sustava društvenih znanosti, teoretske okvire i pristupe te njihovo djelovanje na odnose države, tržišta, institucija i pojedinaca u globalnim razmjerima i obrnuto (učinak navedenih odnosa i promjena koje su iz njih proizašle na unaprjeđenje postojećih teorijskih okvira i pristupa). Kako je globalna politička ekonomija interdisciplinarna znanost (koja analizira međunarodne odnose kroz prizmu političke ekonomije), njena uporišta možemo pronaći u više znanstvenih područja, kao što su političke i ekonomske znanosti, sociologija, povijest i kultura. Teme kolegija uključuju poslijeratne sisteme i modele proizvodnje, investicija, trgovine i financija, problematiku tranzicije i privatizacije te zavisnosti i ekonomskog razvoja. Naše doba karakteriziraju brze promjene i prilagođavanja, tako da se postojeće prakse, procedure, proizvodi, informacije i saznanja vrlo brzo mijenjaju pod utjecajem konkurencije, tehnološkog napretka i promjena globalnih odnosa snaga. Brzo prilagođavanje novonastalim uvjetima postaje presudno za sve ekonomske aktivnosti, uključujući i one koje obavlja vlada. Tijekom predavanja pojedinih tema ilustrativno će se opisivati i pojedini segmenti utjecaja globalne političke ekonomije na ekonomska zbivanja u Hrvatskoj i svijetu, a koji ujedno kroz pravovremeno uočavanje problema i pojava mogu pomoći polaznicima pri obavljanju diplomatskog posla, posebice u segmentu gospodarske diplomacije, pošto će naučiti kako prepoznati problem/pojavu i temeljem toga izraditi plan djelovanja.

KONZULTACIJE:

na dan predavanja, (za vrijeme pauza); ili prije/nakon nastave

OBVEZNA LITERATURA:
  • Galinec, Davor: "Globalna politička ekonomija" - autorska skripta u nastajanju (u nedostatku literature na hrvatskom jeziku) - revidira se svake školske godine
  • Brkić, L. (1995): Teorije međunarodne ekonomske integracije, Gordon, Zagreb
DOKUMENTI:
Globalna politička ekonomija - Syllabus.pdf
  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »