KOLEGIJ

MEĐUNARODNA SURADNJA U KLIMATSKIM PROMJENAMA

STUDIJ: Specijalistički studij (MSOR) SEMESTAR: 2 VRSTA PREDMETA: Obvezni predmet
NOSITELJ KOLEGIJA: Marija Pujo Tadić, mr. iur.
PREDAVAčI I SURADNICI:
ECTS bodova: 6
Nastava za redovne studente: P:     30 S:      V:     30
Nastava za izvanredne studente: P:     30 S:      V:     30
OPIS KOLEGIJA:

Klimatske promjene su trenutno jedan od najvažnijih međunarodnih problema, a zbog svoje težine i neograničenog učinka na svijet u cjelini, zahtijevaju brzu i učinkovitu reakciju te međunarodnu suradnju. Međunarodne reakcije na promjenu klime izražavaju se kroz prihvaćanje Okvirne Konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime, Protokola iz Kyota i njegove izmjene i dopune, Pariškog Ugovora a koji nalaze svoja uporišta u međunarodnom pravo tj. u međunarodnim pregovorima koji su im i prethodili.

Cilj ovog predmeta biti će istražiti kompleksnost međunarodnih klimatskih promjena, pravni okvir od njegovih početaka do najnovijih zbivanja, obraćajući posebnu pažnju na to kako je međunarodno pravo razvijeno i provedeno u području klimatskih promjena.

Također, cilj je ovog predmeta približiti i pojasniti neke osnovne pojmove iz područja klimatskih promjena i politika, kao i prikazati  odnos između znanosti Okolišnog prava (klimatskih znanosti) i međunarodnog prava; te razjasniti pravnu prirodu međunarodnih klimatskih sporazuma (prošlih  i budućih), njihov utjecaj na Republiku Hrvatsku i njenu ulogu na regionalnom i globalnom nivou.

Cilj je približiti i pojasniti povijesnu genezu razvoja međunarodnih pregovora i  suradnje u području Klimatskih promjena i politika te objasniti neophodnost poduzimanja konkretne akcije u cilju smanjenju emisija CO2 i drugih stakleničkih plinova. Zaključno, može se reći da je osnovni cilj ovog predmeta  razumijevanje posljedica pasivnog nečinjenja i ne intervencije u globalne procese koje stoga donose nemir i nesigurnost, usporavaju svjetski i nacionalni rast i održivi razvoj i vode ka globalnoj klimatskoj katastrofi.

KONZULTACIJE:

prije/nakon nastave

OBVEZNA LITERATURA:
  • 1. Gupta J, The History of Global Climate Governance (Cambridge University Press 2014)
  • 2. Jordan A and others, Climate Change Policy in the European Union: Confronting the Dilemmas of Mitigation and Adaptation (Cambridge University Press 2010)
DOKUMENTI:
Međunarodna suradnja u klimatskim promjenama - Syllabus.pdf
  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »