KOLEGIJ

GEOPOLITIKA

STUDIJ: Preddiplomski studij (MOD) SEMESTAR: 4 VRSTA PREDMETA: Obvezni predmet
NOSITELJ KOLEGIJA: mr.sc. Davor Stipetić
PREDAVAčI I SURADNICI:
ECTS bodova: 5
Nastava za redovne studente: P:     30 S:     30 V:     -
Nastava za izvanredne studente: P:     30 S:     30 V:     -
OPIS KOLEGIJA:

Predmet izučavanja političke geografije, geopolitike i geostrategije jest država kao politička tvorevina. U posljednjih dvadesetak godina teorijske rasprave i koncepcijske promjene u geografiji općenito odrazile su se i na razvoj spomenutih disciplina. Političkoj geografiji pridaje se značaj empirijske prostorne discipline koja se bavi prostornim osnovama i učincima društvenih i političkih procesa i struktura. Primjerice, umjesto prevladavajućeg istraživanja postanka državnih granica i njihovog morfološkog opisa interes je usmjeren ka njihovoj propusnosti i utjecaju na okolni prostor. Umjesto formalnom opisu strukture države pozornost se pridaje istraživanju integrativnih i dezintegrativnih snaga u njoj. Razvila su se i posve nova područja istraživanja specijalizacije: izborna geografija, urbana politička geografija, odlučivanje i politička moć, teritorijalnost (svekoliko poimanje prostora), razrješenje i izbjegavanje sukoba, prostorne integracije, elementi nacionalne sigurnosti itd. Sve te promjene nisu posve istisnule tradicionalne objekte interesa političke geografije, kao što je primjerice država. U novije je vrijeme težište istraživanja političke geografije na političkim procesima u sklopu triju kategorija: prostora, vremena i moći.
Politički se proces, s aspekta političke geografije i geopolitike, odvija u sljedećim elementima, koji postaju objektima istraživanja: političko polje djelovanja, društvene snage, društveni i politički procesi i strukture, političko djelovanje ili akcija. U suvremenim je kretanjima unutar političke geografije težište proučavanja pomaknuto s države i njezinih oblika, granica i životnog prostora na nadnacionalne, velike političke cjeline, kao i na manje političke zajednice. U okviru kolegija analiziraju se teorijski aspekti suvremene političke geografije, geopolitike i geostrategije, kao i konkretni primjeri primjene spoznaja političke geografije i geopolitike danas u svijetu.

KONZULTACIJE:

- nakon nastave
OBVEZNA LITERATURA:
  • Ó Tuathail, G.; Dalby, S.; Routledge, P., Uvod u geopolitiku, Politička kultura, Zagreb, 2007.
  • Kurečić, P., Geopolitika i geoekonomija suvremenog NATO-a, 2011., Stajer Graf, Zagreb, 2011.
DOKUMENTI:
02_LJ_geopolitika.pdf
  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »