KOLEGIJ

VANJSKA POLITIKA

STUDIJ: Preddiplomski studij (MOD) SEMESTAR: 5 VRSTA PREDMETA: Obvezni predmet
NOSITELJ KOLEGIJA: dr.sc. Boško Picula
PREDAVAčI I SURADNICI:
ECTS bodova: 5
Nastava za redovne studente: P:     30 S:     30 V:     -
Nastava za izvanredne studente: P:     30 S:     30 V:     - obvezni predmet
OPIS KOLEGIJA:

Vanjska politika u najširem je smislu ostvarivanje nacionalnih interesa države u međunarodnim odnosima, ali i ostvarivanje interesa bilo kojeg drugog aktera unutar međunarodne zajednice. To se ostvarivanje pojedinačnih ili skupnih interesa odvija na osobito dinamičan način, često u složenom procesu donošenja odluka i realizacije tih odluka. Stoga je cilj predmeta identificiranje i interpretiranje naslovnog sadržaja kroz analizu vanjske politike kao aktivnosti države u međunarodnom prostoru, njezinih aktera i determinanti, zatim raščlanjivanje procesa donošenja vanjskopolitičkih odluka i ciljeva te njihovih implikacija, kao i teorija o vanjskopolitičkom odlučivanju, vanjskopolitičkom sustavu i komparativnim pristupima vanjskoj politici. Uz korištenje znanstvene i stručne literature, vanjska politika na predmetu se analizira na nizu povijesnih i aktualnih primjera, ali i uz pokušaj projiciranja događaja, nastojeći stečena teorijska znanja upotpuniti raščlambom vanjskopolitičke prakse u Hrvatskoj i svijetu. 

KONZULTACIJE:

- četvrtkom u 17h ili prije/nakon nastave

OBVEZNA LITERATURA:
  • Smith, S.; Hadfield, A.; Dunne, T., Foreign Policy: Theories, Actors, Cases, Oxford/New York: Oxford University Press, 2008.
  • Vukadinović, R., Teorije vanjske politike, Politička kultura, Zagreb, 2005.
DOKUMENTI:
03_LJ_vanjska_politika.pdf
  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »