KOLEGIJ

MANJINE U MEĐUNARODNIM ODNOSIMA

STUDIJ: Preddiplomski studij (MOD) SEMESTAR: 5 VRSTA PREDMETA: Izborni predmet
NOSITELJ KOLEGIJA: prof.dr.sc. Goran Bandov
PREDAVAčI I SURADNICI:
Matija Matičić, spec.rel.int., mag.teo.
ECTS bodova: 5
Nastava za redovne studente: P:     30 S:     30 V:     -
Nastava za izvanredne studente: P:     30 S:     30 V:     - izborni predmet
OPIS KOLEGIJA:

Cilj predmeta je proučavanje nacionalnih, etničkih, vjerskih i jezičnih manjina koje su značajan sadržaj odnosa medu suverenim državama. Prava i položaj manjina u mnogim državama tradicionalno su povezani s brojnim izazovima. Teškoće u
Cilj je predmeta proučavanje nacionalnih, etničkih, vjerskih i jezičnih manjina, koje su značajan sadržaj odnosa među suverenim državama. Prava i položaj manjina u mnogim državama tradicionalno su povezani s brojnim izazovima. Teškoće u njihovom rješavanju imaju za posljedicu izbijanje mnogih sukoba, raspade multietničkih država, promjene granica i demografskih odnosa, s velikim sigurnosnim posljedicama. Zbog toga etničke manjine kao problem suvremenog svijeta privlače izrazito veliku pozornost istraživača. Unatoč sve većim izazovima i potrebama, još se uvijek ne može govoriti o ujednačenom i svuda prihvaćenom modelu rješavanja položaja manjina te prevenciji eskalacije sukoba. Očito je da će upravo na početku 21. stoljeća to biti sve nužnija potreba međunarodne zajednice. Polazeći od takvih nastojanja, obrađivat će se temeljni problemi položaja manjina u suvremenim državama u kontekstu međunarodnih odnosa. Posebna pozornost bit će posvećena etničkim sukobima i politikama njihova rješavanja. Komparativno će se obrađivati dvije temeljne vrste politika rješavanja sukoba: politike eliminacije i politike upravljanja razlikama. Tekstovi koje ćemo čitati koncentriraju se na razumijevanje položaja manjina u suvremenim državama i njegovog značaja za međunarodne odnose. Posebno ćemo obrađivati teme vezane za mirno rješavanje sukoba. Cilj je kolegija poboljšati razumijevanje značaja ostvarivanja prava manjina za stabilnost pojedinih država, regija i međunarodne zajednice.
njihovom rješavanju, imaju za posljedicu izbijanje mnogih sukoba, raspade multietničkih država, promjene granica i demografskih odnosa s velikim sigurnosnim posljedicama. Zbog toga, etničke manjine kao problem suvremenog svijeta, privlače izrazito veliku pozornost istraživača.
Unatoč sve većim izazovima i potrebama još uvijek se ne može govoriti o nekom do kraja ujednačenom i svuda prihvaćenom modelu rješavanja položaja manjina te prevenciji eskalacije sukoba. Očito je da će upravo na početku 21. stoljeća to biti sve nužnija potreba međunarodne zajednice. Polazeći od takvih nastojanja, obrađivat će se temeljni problemi položaja manjina u suvremenim državama u kontekstu međunarodnih odnosa. Posebna pozornost bit će posvećena etničkim sukobima i politikama njihovog rješavanja. Komparativno će se obrađivati dvije temeljne vrste politika rješavanja sukoba: politike eliminacije i politike upravljanja razlikama.
Tekstovi koje ćemo čitati koncentriraju se na razumijevanje položaja manjina u suvremenim državama i njegovog značaja za međunarodne odnose. Posebno ćemo obrađivati teme vezane za mirno rješavanje sukoba.
Cilj kolegija je poboljšati razumijevanje značaja ostvarivanja prava manjina za stabilnost pojedinih država, regija i međunarodne zajednice.
KONZULTACIJE:

- srijedom od 13:00 do 15:00 ili prema dogovoru

OBVEZNA LITERATURA:
  • Andrassy, Juraj; Bakotić, Božidar; Vukas, Budislav, Međunarodno pravo I, Zagreb, 1998.
  • Vukadinović, Radovan, Međunarodni politički odnosi, Zagreb, 2004.
DOKUMENTI:
03_LJ_manjine_u_medu_odn.pdf
  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »