Novosti

Erasmus putovanje u Wroclaw - poljski grad mostova i patuljaka

Erasmus putovanje u Wroclaw - poljski grad mostova i patuljaka

Objavljeno: 05. Srpanj 2019.

U svibnju ove godine kolega i ja otputovali smo u Wroclaw, poljsku verziju Venecije, doduše puno manju, kako bismo održali predavanja na Instytut Politologii Uniwersytetu Wrocławskiego. Cilj predavanja pod nazivom The Importance of Knowing Languages in Politics: the case of Croatia (Važnost poznavanja engleskog jezika u politici: slučaj Hrvatske) bio je studentima predstaviti metodološki koncept analize diskursa kroz koji su i sami sudjelovali u jezičnom raslojavanju i istraživanju dominantnih jezičnih obilježja javnog diskursa hrvatskih političara. Razgovarali smo tako i o fenomenu funkcioniranja jezika u društvu, povezanosti jezika i politike i važnosti kvalitetnog poznavanja stranog jezika u javnom komuniciranju. Cilj je ovakve analize govora pronaći pretpostavke o tome kako jezik utječe na slušatelja i kako putem jezika dolazi do stvaranja (ne)povjerenja. Zaključno, utvrdili smo kako je usavršavanje jezičnih kompetencija, kao i poznavanje stranih jezika, posebice engleskog jezika, ključno u stvaranju uvjeta za uspostavu kvalitetnih društvenih odnosa u političkom i diplomatskom kontekstu.

Nakon predavanja, imali smo priliku iskusiti čari malog poljskog gradića, veličine Zagreba, koji je nakon Drugog svjetskog rata, iz Breslau službeno promijenio ime u Wroclaw. Iako tek 4. po veličini u Poljskoj, Wroclaw smatraju jednim od najatraktivnijih turističkih destinacija. Zanimljivost na koju sam naišla istražujući o gradu koji leži na rijeci Odri jest ta da je Dražen Petrović upravo ovdje odigrao svoju posljednju utakmicu 93'. 200tinjak kilometara udaljen od Wroclawa, nalazi se grad Wadowice, najpoznatiji kao rodno mjesto pape Karola Wojtyle, a samo 50 kilometara od njega je smještena kulturna prijestolnica Poljske – Krakow.

Za kraj vam ostavljam par osnovnih poljskih fraza koje će vam zasigurno koristiti u svakodnevnom snalaženju odlučite li se zaputiti u jednu od najvećih europskih zemalja.  

Dobar dan! Dzień dobry!

Dobra večer! Dobry wieczór!

Bok!  Cześć!

Doviđenja! Do widzenia!

Hvala! Dziękuję!

U redu. Dobrze

Hrvatska Chorwacja

Poljska Polska

  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »