Novosti

Održana međunarodna konferencija „Zaštita okoliša i održivi razvoj“

Održana međunarodna konferencija „Zaštita okoliša i održivi razvoj“

Objavljeno: 06. Lipanj 2019.

U sklopu proslave Svjetskog dana zaštite okoliša i Europskog tjedna održivog razvoja održana je međunarodna konferencija „Zaštita okoliša i održivi razvoj“. Konferencija je održana 04. i 05. lipnja 2019. godine u organizaciji Visoke škola međunarodnih odnosa i diplomacije „Dag Hammarskjöld“ u suradnji sa Međimurskim veleučilištem u Čakovcu i partnerima. Prvi dan konferencije se održao u Čakovcu, 04. lipnja 2019. godine, u prostorima Međimurskog veleučilišta, dok se drugi, ujedno i zaključni dan konferencije održao 05. lipnja 2019. godine u prostorima Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije „Dag Hammarskjöld“ u Zagrebu.

Prvi dan konferencije koji je održan u Čakovcu govorom dobrodošlice otvorila je doc.dr.sc. Nevenka Breslauer, dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, zajedno sa prodekanom Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije „Dag Hammarskjöld“ prof.dr.sc. Goranom Bandov. Prvi dan konferencije stavio je fokus na gospodarski aspekt i primjenjivost suvremene tehnologije sa ciljem veće efikasnosti, manjeg zagađenja i veće koristi za cijelu zajednicu. Tematska područja koja su prezentirana prvog dana konferencije su sva područja suvremene održive ekonomije koja se temelji na sintezi očuvanja okoliša, ekonomskog rasta i društvenog napretka, a pojedina od tih područja su: održivi turizam, ekoagrikultura, zelena energija i održiva gradnja. Temu ekoagrikulture predstavila je dr.sc. Ana Vovk – Korže sa odsjeka za ekoremedijacije Mariborskog sveučilišta, dok je sve prisutne sudionike konferencije u temu održivog turizma uvela mag.oec. Jelena Berečić, direktorica ljudskih resursa i organizacijske kulture u LifeClass Termama sv. Martin.

Drugi dan konferencije koji je održan u Zagrebu stavio je naglasak na kreiranje politika i zakona vezanih uz područje zaštite okoliša i održivog razvoja. Uvod u panel diskusiju održala je veleposlanica Kraljevine Švedske, Nj.E. Diana Helen Madunić. Na panel raspravi sudjelovali su istaknuti stručnjaci s područja održivog razvoja prof.dr.sc. Srđan Kerim i prof. Božo Kovačević, te bivši ministri zaštite okoliša mag. oec. Mihael Zmajlović i dr. sc. Mirela Holy, dok je raspravu moderirala dr.sc. Mirjana Matešić ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. Na panel diskusiji raspravljalo se o tome koliko Republika Hrvatska radi na zaštiti okoliša, te u kojoj je mjeri prepoznata važnost održivog razvoja. Sudionici panel rasprave istaknuli su da je održivost jedan dugotrajan proces koji uključuje cijeli niz aktera i faktora koji zajedničkim snagama kontinuirano djeluju u smjeru održivog razvoja. Također, panel diskusija dotaknula je i temu održivosti današnje ekonomije, te su sudionici panel diskusije jednoglasno potvrdili kako je potrebno djelovati na način da se iz linerane ekonomije prijeđe u cirkularnu ekonomiju kako bi bili u skladu s konceptom održivog razvoja.

Ovom prigodom zahvaljujemo se na sudjelovanju svim gostima, sudionicima, predavačima, organizatorima i partnerima na konferenciji.

  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »