Novosti

Održano predavanje Nj.E.g. Srgjana Kerima

Održano predavanje Nj.E.g. Srgjana Kerima

Objavljeno: 11. Travanj 2019.

U sklopu ciklusa predavanja "Diplomacija u praksi" održano je predavanje na temu "Evolucija i smisao koncepta održivog razvoja". Predavanje je održao gost predavač Nj.E.g. Srgjan Kerim, bivši makedonski ministar vanjskih poslova, koji je 2007. godine izabran za predsjednika 62. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, a godinu dana kasnije i za posebnog izaslanika Glavnog tajnika UN-a za klimatske promjene. Kao osoba koja je ostvarila veliki doprinos svojim radom na području međunarodnih odnosa i diplomacije, upozorio je na sve ključne probleme s kojima se međunarodna zajednica suočava na području održivog razvoja.  

Gost predavač u svom izlaganju ukazuje na činjenicu da se tek krajem 20. stoljeća stvara svijest o neodrživosti ubrzanog gospodarskog rasta i njegovim štetnim utjecajima na društvo i okoliš. Osniva se Svjetska komisija za okoliš i razvoj (tzv. Brundtland komisija) koja 1987. godine objavljuje svoje izvješće i predstavlja novi pojam „održivog razvoja“, kao „razvoja koji zadovoljava potrebe današnjice, a pritom ne ugrožava potrebe budućih generacija“. Tokom godina održan je niz konferencija o okolišu i održivom razvoju na međunarodnoj razini, te je postavljen temeljni koncept održivog razvoja, koji dovodi u ravnotežu kontinuirani gospodarski rast, socijalni napredak i očuvanje okoliša.

U proučavanju klimatskih promjena i ekonomske održivosti, Nj.E.g. Kerim navodi kako većina postavljenih ciljeva od strane UN-a nema realne rokove ostvarenja, jer štetimo okolišu i ugrožavamo svoje okruženje zadnjih 200 godina (od početka industrijske revolucije), a postavljeni rokovi ostvarenja pojednih ciljeva su 15 do 20 godina. Veliki zagađivači kao što su Indija i Kina nisu spremni na velike investicije u obnovljive izvore energije i ekološki prikladan način proizvodnje jer žele osigurati stalan rast BDP-a po visokim stopama od 6 do 7%. Za proces transformacije industrije, obuku stručnih kadrova i prekvalifikacije zaposlenika potrebne su velike investicije i dugoročni planovi. Nedostatak vizije u investiranje u obnovljive izvore energije i potencijal otvaranja novih radnih mjesta u sektoru očuvanja okoliša i dalje predstavljaju jedan od problema održivog razvoja. Gost predavač zaključno ističe da treba postaviti vremenski ostvarive ciljeve koji su građeni na dosadašnjim postignućima kako bi održivi razvoj zaživio kao globalni proces, a ne kao trend ili koncept.

  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »