Novosti

Studenti VŠMOD-a na praksi u Europskom parlamentu!

Studenti VŠMOD-a na praksi u Europskom parlamentu!

Objavljeno: 28. Ožujak 2017.

Suvremeno obrazovanje iziskuje potrebu za uvođenjem studenata na tržište rada za vrijeme studija u svrhu stjecanja radnih iskustava i praktične primjene stečenih znanja te networkinga. Upravo zato VŠMOD DH nastoji svojim studentima omogućiti prakse u najkvalitetnijim institucijama gdje studenti imaju mogućnost dodatno usavršiti znanja i vještine stečene na fakultetu. Prenosimo vam iskustva kolegice Magdalene Meštrović, studentice 5. godine specijalističkog studija VŠMOD-a, koja se nedavno vratila sa odrađene prakse u Europskom parlamentu, gdje je provela gotovo godinu dana.

Što te potaklo na prijavu?
Nakon završetka prediplomskog studija na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld  u Zagrebu, odlučila sam da je vrijeme za nove izazove. Svjesna da sa znanjem koje sam stekla, željom i voljom koju sam imala, mogu konkurirati za Schumanovu školarinu koju nudi Europska unija, odlučila sam se prijaviti. Bez velikih očekivanja, ali s vjerom da je sve moguće kad jako želiš, nakon par mjeseci saznala sam da sam primljena na staž u Europski parlament, DG Presidency, Protocol Unit na 5 mjeseci.

Koja su bila tvoja očekivanja prije odlaska?
Od uzbuđenja i sreće, svjesna moći institucije u koju idem, preseljenja u Brussels u kojem nisam gotovo nikoga poznavala, imala sam očekivanja jedino od sebe. A to je da takvu priliku što bolje iskoristim, stečeno znanje što bolje prezentiram, naučim iz prve ruke ono što sam znala u teoriji i upoznam nove ljude iz cijelog svijeta.

Kakav je osjećaj raditi u EU parlamentu?
Osjećaj je bio da su mi se svi snovi ostvarili, a sav rad i trud se isplatio. Nisam se bojala izazova, vjerovala sam da to mogu i da će sve biti u redu. I bilo je, i više nego u redu.

Smatraš li da će praksa u EU parlamentu biti važna za daljnji razvoj tvoje karijere?
Mislim da ovakva prilika, za koju se godišnje Prijavi 25 000 ljudi, a samo ih je 600 odabrano, za budućnost je i više nego poželjna. Naravno, i stečeno znanje u tako velikoj organizaciji, rad u multinacionalnom okruženju, iskustvo življenja u Brusselsu i sve izazove koje je nosilo, pomoglo mi je i u privatnom i u poslovnom smislu.

Koje si vještine i znanja stekla na praksi i koliko si se brzo prilagodila novim okolnostima?
Vještine i znanja koje sam stekla na fakultetu uvelike su mi pomogla. Svjesna sam bila da imam potrebno znanje, pogotovo za Protocol Unit. Zahvaljući veleposlanici Privori i znanju koje je nesebično prenijela na nas, nisam imala straha ni u Parlamentu.
Vrijeme je pokazalo da nije bilo potrebe za strahom. Usudila bih se reći da nas je veleposlanica Privora naučila protokolu na najvišoj razini u toj mjeri da nije bilo mjesta iznenađenju na radnom mjestu.
Naravno, i ostali kolegiji i profesori, vještine i znanja, pomogli su mi u svakodnevnoj komunikaciji i radnim obavezama.

Koliko su ti znanja stečena na VŠMOD-u pomogla u prilagodbi na novu okolinu i posao?
Najbitnija vještina koju sam stekla na praksi u 5 mjeseci sigurno je rad u multinacionalnoj sredini. Razne nacionalnosti, kulture, jezici i prilagodba na navedeno.
Ostale vještine, stečene i na fakultetu, sam svakodnevno probubljivala.

Podupire li VŠMOD aktivno svoje studente u realizaciji studentskih praksi?
Ovim putem željela bih se zahvaliti svim djelatnicima fakulteta na potpori, razumijevanju i podršci koju su mi uvijek davali. Bez toga, ništa of navedenog ne bi bilo moguće.

Imaš li neku poruku za studente koji razmišljaju o prijavama na studentske prakse?
Poruka bi bila da ulažu u svoje znanje, slijede svoje snove i vjeruju u sebe. Sve ostalo proizlazi iz navedenog.

  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »