Novosti

Studij za 21. stoljeće - Održivi razvoj i međunarodni odnosi

Studij za 21. stoljeće - Održivi razvoj i međunarodni odnosi

Objavljeno: 19. Kolovoz 2019.

Održivi razvoj predstavlja primjenjivi koncept ekonomije 21. stoljeća, utemeljene na sintezi ekologije, ekonomije i energetike s ciljem ostvarenja svih društvenih ciljeva, a to su: civilizacijski napredak, gospodarski rast i zaštita okoliša.

Civilizacijski i gospodarski napredak do sada se odvijao nauštrb prirodnih resursa koji su nam neophodni za opstanak, stoga sve više jača svijest o napretku koji je u konačnici autodestruktivan i potrebi za promjenama razvojnih paradigmi. Zanimljivo je da upravo vodeće ekonomske sile na visokom stupnju socijalnog i gospodarskog razvitka uviđaju pogrešnost i pogubnost modela razvoja koje su do sada primjenjivale i sve više prostora daju konceptima održivog razvoja, smatrajući ih najvišim standardima organizacije društva i gospodarstva. Održivi razvoj predstavlja društveno-ekonomski model koji omogućuje dodatan civilizacijski i gospodarski iskorak u odnosu na dosadašnji stupanj razvoja, ali, za razliku od nekada, uz zaštitu i unaprjeđenje svih resursa koji su neophodni za opstanak i održavanje kvalitete života ljudske vrste.

Upravo iz tog razloga održivi razvoj je nadnacionalni model koji profitu i stvaranju novih vrijednosti dodaje varijable društvene korisnosti, očuvanja egzistencijalnih resursa te napretka budućih generacija. Moderan svijet usvojio je ideje održivog razvoja kao ključ opstanka i općeg razvoja, i to kroz strateške dokumente UN Agenda 2030 i Obzor 2020 (EU) u kojima su definirani ciljevi i način provedbe politika održivog razvoja.

Suvremeni svijet treba na desetke tisuća visoko obrazovanih stručnjaka koji će biti motor tranzicije društva u pravcu održivosti kroz kreiranje i provedbu ciljeva održivog razvoja u međunarodnim, nacionalnim i lokalnim okvirima. Da bi to ostvarili, potrebno je održivi razvoj gledati iz globalne perspektive i sintetizirati znanja iz društveno-humanističkih i prirodoslovnih područja u jedinstvenu cjelinu, a upravo to omogućuje studij održivog razvoja i međunarodnih odnosa.

Tako obrazovani kadrovi osposobljeni su za kreiranje i provedbu politika održivog razvoja u međunarodnim organizacijama, tijelima državne vlasti ili na lokalnim razinama. Poslovni subjekti su i dalje vođeni svojim ekonomskim prioritetima, ali pridodaju sve veću važnost zaštiti okoliša i očuvanju društva. Suvremeni način poslovanja i subjekti u gospodarstvu postaju svjesni oskudnosti resursa i kako njima upravljati na efikasan način kako bi se omogućilo sadašnjim i budućim genercijama poboljšanje kvalitete života uz zadovoljenje njihovih potreba. Transformacija svijesti dovela je do toga da je „in“ tvrtka ona koja ulaže u provedbu i prilagodbu ciljevima održivog razvoja, a zakonske obveze svih gospodarskih subjekata su donositi strategije i izvješća o poslovanju s naglaskom na učinke za društvo i okoliš.

Od prošle akademske godine u okviru projekta sufinanciranoga od strane Europskog socijalnog fonda Europske unije pripremljen je i pokrenut preddiplomski i diplomski studij održivog razvoja i međunarodnih odnosa. Na taj je način Hrvatska postala jednom od rijetkih zemalja u Europi i svijetu koja na akademskoj razini ima moderan, perspektivan i privlačan studij koji u konačnici osigurava tržišnu mogućnost za razvoj uspješne karijere u zemlji i inozemstvu.

Preddiplomski studij održivog razvoja i međunarodnih odnosa traje tri godine te se njegovim završetkom stječe 180 ETCS bodova  te – diplomski studij održivog razvoja i međunarodnih odnosa traje dvije godine te se njegovim završetkom stječe 120 ETCS bodova.

Studij obuhvaća područja politike, zaštite okoliša, ekonomije i energetike te će pripremati stručnjake sposobne za analize i programe održivog razvoja koji nastale spoznaje mogu pretvoriti u konkretne politike i projekte u zemlji i inozemstvu.

Studijski program je interdisciplinaran i slijedi načela održivog razvoja te je zanimljiv mladima koji upravo traže buduće zanimanje, ali i profesionalcima koji žele dopuniti svoje školovanje kompetencijama čija će najviša vrijednost u sadašnjosti i budućnosti biti nezamjenjiva. Mogućnosti zaposlenja po završetku studija su izuzetne. Europska unija predviđa otvaranje čak 170 tisuća novih radnih mjesta na svom tržištu za stručnjake iz područja održivog razvoja u narednih nekoliko godina. Radna mjesta za stručnjake iz područja održivog razvoja obuhvaćaju diplomatska predstavništava, vlade, ministarstva, javna i privatna poduzeća koji u svome krugu djelovanja imaju i suradnju s međunarodnim akterima, predstavništva tvrtki u inozemstvu i središnjicama u Hrvatskoj koje posluju s inozemstvom; raznorodne (društvene i prirodoslovne) znanstvene organizacije te sve nevladine udruge koje imaju ili namjeravaju imati suradnju s inozemstvom.

Program preddiplomskog studija možete pogledati OVDJE

Program  diplomskog studija možete pogledati OVDJE

Uvjeti upisa dostupni su na: Preddiplomski studij Specijalistički studij

Svijet se po tko zna koji puta u povijesti mijenja nama pred očima, a mi i dalje tapkamo u mraku. Osvijetlimo budućnost znanjem i implementacijom novih ideja koje nas uključuju u suvremene svjetske tokove. Učinite nešto dobro i korisno za vas, obitelj, zemlju i svijet u kojem živite i koji jednoga dana planirate predati novim generacijama, a one zaslužuju da im bude barem jednako dobar.

Promjene počinju s vama! Studirajte održivi razvoj i međunarodne odnose i postanite važan kotačić u pozitivnoj promjeni svijeta!

Svijet je u našim rukama!

  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »