Novosti

Svjetski dan zaštite okoliša - 5. lipnja

Svjetski dan zaštite okoliša - 5. lipnja

Objavljeno: 05. Lipanj 2019.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 05. lipnja u više od 140 zemalja, te na više od 1000 događaja s ciljem promocije važnosti zaštite okoliša i poziva cjelokupne javnosti na djelovanje. Svjetski dan zaštite okoliša je od 1974. godine glavno sredstvo Ujedinjenih naroda za poticanje svijesti o važnosti zaštite okoliša.

Prvobitno je predstavljao vodeću kampanju za podizanje svijesti o ekološkim pitanjima onečišćenja mora, prenapučenosti ljudi i globalnog zatopljenja. Svjetski dan zaštite okoliša s godinama je prerastao u globalnu platformu za informiranje javnosti, te svake godine ima novu temu koju velike korporacije, nevladine organizacije, zajednice, vlade i slavne osobe promoviraju širom svijeta kako bi potaknule stvaranje ekološke svijesti.

Tema ovogodišnje kampanje Svjetskog dana zaštite okoliša je borba protiv onečišćenja zraka, a glavna zemlja domaćin je Kina.

Kampanja protiv onečišćenja zraka potaknula je globalni izazov pod nazivom #maskchallenge, na taj način poziva se sve ljude da 05. lipnja na svoje lice stave maske i na taj način pokažu svojim nacionalnim, ali i svjetskim vođama da žele udisati čisti zrak. Svjetskom danu zaštite okoliša možemo doprinjeti i tako da:

 • koristimo javni prijevoz ili dijelimo prijevoz s drugima
 • vozimo bicikl ili hodamo
 • koristimo samo taksije na električni ili hibridni pogon
 • isključimo motor automobila kada čekamo zeleno svjetlo na semaforu
 • štedimo energiju na način da isključimo svjetla i kućanske aparate kada ih ne koristimo
 • kompostiramo ostatke organske hrane i recikliramo otpad
 • smanjimo potrošnju mesa i mliječnih proizvoda kako bi utjecali na smanjenje emisije metana
 • Erasmus charter for higher education

  EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

 • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

  Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »