Novosti

VŠMOD na studijskom putovanju u Francusku Republiku!

VŠMOD na studijskom putovanju u Francusku Republiku!

Objavljeno: 20. Lipanj 2018.

Studenti preddiplomskog i specijalističkog studija međunarodnih odnosa i diplomacije proteklog su tjedna bili na studijskom putovanju u Strasbourgu u Francuskoj Republici.  Pod vodstvom prodekana Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, prof. dr. sc. Gorana Bandova i prof. Brune Gajskog posjetili su nekoliko europskih institucija. Strasbourg je sjedište Vijeća Europe, Europskog parlamenta te Suda za ljudska prava.

Prvi radni dan studenti su proveli u Vijeću Europe u kojemu im je bio domaćin g. Miroslav Papa, veleposlanik Republike Hrvatske pri Europskom Vijeću. Na samom početku upoznali su se sa zadaćama i aktivnostima  Vijeća te poslušali predavanja gđe. Claudie Luciani, voditeljice demokratskog upravljanja pri Vijeću Europe, g. Matjaža Grudena, voditelj ureda za politička planiranja pri Europskom Vijeću te g. Ivana Koedjikova, voditelj ureda za suzbijanje i borbu protiv kriminala pri Vijeću Europe.

Nakon posjeta Vijeću, studenti su posjetili Grad Colmar koji ih je oduševio četvrti  koja svojim izgledom podsjeća na malu Veneciju.

Drugi radni dan bio je predviđen za posjet Europskom parlamentu. Ondje su ih dočekali hrvatski europarlamentarci gđa. Biljana Borzan, g. Jozo Radoš te g. Saša Butorac, savjetnik za politiku.
Nakon zanimljivih predavanja studenti su se uputili u sami parlament u kojemu je bila u tijeku sjednica.  Pratili su zanimljivu raspravu  o pitanju imena Makedonije što ih je zaista zainteresiralo. Studente su pozdravile i  gđa. Dubravka Šuica te gđa. Željana Zovko i kratko se podružile sa njima. Nakon posjeta Europskom parlamentu studente su primili čelnici grada Strasbourga.

Treći ujedno i zadnji radni dan posjeta bio je rezerviran za Europski sud za ljudska prava, gdje ih je dočekala gđa. Franka Viljevac, pravnica u hrvatskom timu pri sudu. Ukratko je upoznala studente s radom i zaćama suda i potaknula ih da  upornim radom i trudom i oni mogu biti na njezinom mjestu . Na kraju je naglasila kako odlazak u inozemstvo nam može i mora služiti samo kako bi smo vidjeli kako unaprijediti i pomoći našoj zemlji, a ne je napustiti.  Po završetku radnih posjeta, naši student su se kroz razgovor s potpredsjednicom  pokreta gđom. Biljana Zašova  upoznali s radom  i djelovanjem Lieu d’Europe odnosno Europskim pokret Alsace, koje je mjesto obrazovanja, otvoreno za sve s ciljem upoznavanja građana Europe i jačanje osjećaja pripadnosti zajednici vrijednosti.

  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »