Novosti

Znanje je prava politika!

Znanje je prava politika!

Objavljeno: 03. Travanj 2018.

Nedostatak konstruktivnosti u političkom životu, ideološka isključivost i stalne podjele koje se prenose i na sukobe oko sustava obrazovanja nisu pravi, ali ni jedini put za našu zemlju. Na sreću, postoji i druga, prava strana političkog života i sustava obrazovanja. Nadamo se da će ovaj primjer slijediti ostali.

Pred nekoliko mjeseci za menadžera uprave Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld iz Zagreba, imenovan je umirovljeni general Marko Lukić, prvi zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko i istaknuti sudionik Domovinskog rata. Uprava Visoke Škole smatrala je da zavidan karijerni put generala Lukića poznatog po predanosti poslu, organizacijskim sposobnostima i osobnom ugledu odgovara profilu osobe kakva je potrebna daljnjem napretku ustanove.

Ova informacija na prvi pogled zvuči zanimljivo isključivo poslovnim krugovima i direktno zainteresiranima za rad Visoke Škole. Tako bi doista i bilo, da se po imenovanju generala Lukića nisu počele događati, za društveni i politički život u Republici Hrvatskoj, rijetko viđene situacije koje su posljednjih dana izazvale veliki interes medija.

Nedugo nakon imenovanja generala Lukića, inače člana HDZ-a, na mjesto dekana Visoke Škole dolazi gospodin Joško Klisović, saborski zastupnik iz redova SDP-a i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Hrvatskog sabora, a potom na funkciju predsjednika Diplomatskog vijeća Visoke Škole dolazi gospodin Zoran Milanović, nekadašnji predsjednik Vlade Republike Hrvatske u mandatu koalicije lijevog centra predvođene upravo njegovim SDP-om.

Dekan VŠMOD-a DH, gospodin Joško Klisović

Zanimljivo, imenovanja političkih „oponenata“ na čelne funkcije Visoke Škole inicirao je upravo general Lukić. Pitate se zašto?

„Bio sam prvi zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko, u kojoj je, dobro to znam, bilo i desno i lijevo orijentiranih. Tako mi je sada želja da naša škola bude kvalitetna nacionalna opcija, pravi hrvatski koledž u kojem se polaznici neće dijeliti na lijeve i desne. Mi već funkcioniramo kao velika koalicija. Milanović je sigurno veći Hrvat od polovice HDZ-ovaca, Klisović je vrlo obrazovan zastupnik SDP-a, a ja sam član HDZ-a. I kod izbora predavača pazimo na ideološku ravnotežu“ rekao je general Lukić za Novi list .

Vizija generala Lukića, uz svesrdnu potporu gospode Klisovića i Milanovića pretvorena je u djelo. Dnevna politika potpuno je izgubila primat u odnosu na znanje i obrazovanje budućih naraštaja hrvatskih (ne lijevih i desnih) političara i diplomata, danas studenata Visoke Škole . Upravo je gospodin Milanović nedavno pozvao dr.sc. Miru Kovača, predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora i nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske, inače istaknutog člana HDZ-a, da studentima održi gostujuće predavanje o svojim karijernim iskustvima i promišljanjima o vanjskopolitičkim interesima Republike Hrvatske te Europskoj uniji.

dr.sc. Miro Kovač na VŠMOD-u

Interes studenata je da dobiju što širu sliku o područjima koja se tiču studijskog programa i sutrašnjeg rada, a to je moguće ukoliko imaju priliku čuti različite perspektive i poglede na društvene izazove. Takav model jamči osobni i profesionalni razvoj mladih naraštaja koji uz dostupnost svih informacija imaju priliku izgraditi vlastite stavove i mišljenja. Takvi kadrovi, kroz koji god politički spektar promišljali o društvu, bit će sposobni uočavati i usuglašavati ključno, a to su interesi Republike Hrvatske i njenih državljana.

Kao obrazovna ustanova, iznimno smo ponosni na naše rukovodstvo čiji se potezi zasigurno mogu koristiti kao primjer za opći napredak naše zemlje.

Članak o temi pročitajte na linku Novi list/članak

  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »