O nama

Zašto VŠMOD DH

 • Zanimaju li vas međunarodni odnosi, svjetska politika, politički potezi velikih sila i politika malih država?
 • Želite li znati nešto više o politikama i političarima i razumjeti međunarodne ekonomske odnose?
 • Želite li razumjeti politiku izvan lokalnih okvira i upoznati druge kulture i narode?
 • Želite li znati nešto više o vanjskoj politici i upoznati rad diplomatskih predstavništava?
 • Želite li upoznati rad međunarodnih institucija?
 • Želite li razumjeti političke procese i doprinijeti hrvatskom djelovanju u međunarodnoj zajednici?

VISOKA ŠKOLA MEĐUNARODNIH ODNOSA I DIPLOMACIJE DAG HAMMARSKJÖLD pruža vam mogućnost da steknete upravo ta znanja i mogućnosti kroz dva studijska programa, a to su studij diplomacije i studij održivog razvoja.

 • Završetkom preddiplomskog stručnog studija međunarodnih odnosa i diplomacije u trajanju od tri godine stječe se 180 ECTS-bodova i stručni naziv prvostupnika/prvostupnice (baccalaureus/baccalaurea) međunarodnih odnosa i diplomacije.
 • Završetkom specijalističkog diplomskog stručnog studija međunarodnih odnosa i diplomacije u trajanju od dvije godine stječe se 120 ECTS-bodova i stručni naziv specijalista/specijalistice međunarodnih odnosa i diplomacije.

Zašto upisati studij diplomacije na VŠMOD-u DH?

 • Do osnutka VŠMOD-a DH u Republici Hrvatskoj nije postojala nijedna visokoškolska ustanova koja bi se od preddiplomske razine bavila sustavnom edukacijom stručnjaka s područja međunarodnih odnosa i diplomacije.
 • Upravo su takvi kadrovi sve više neophodni i dragocjeni te nužno trebaju stručna i specijalistička znanja s područja međunarodnih odnosa i diplomacije koja su koncipirana prema dugoročnim potrebama hrvatskoga tržišta rada.
 • Hrvatska je od 1. srpnja 2013. članica Europske unije i već treće desetljeće aktivna članica Ujedinjenih naroda i međunarodne zajednice: to znači da su domaći stručnjaci međunarodnih odnosa i diplomacije – oni sa završenim preddiplomskim stručnim studijem i specijalističkim diplomskim stručnim studijem – sve traženiji, i u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu.
 • Program VŠMOD-a DH koncipiran je kao most između teorije i prakse koji studentima omogućuje stjecanje  relevantnih interdisciplinarnih i lako primjenjivih znanja i vještina za obavljanje različitih poslova.
 • VŠMOD DH provedbom studijskog programa studentima pruža širok raspon kolegija koji pokrivaju različite discipline relevantne za studij međunarodnih odnosa i diplomacije, prožimajući teorijska znanja s vještinama i znanjima koje su pojedini nastavnici stekli u praksi.
 • Velika pozornost usmjerava se na učenje stranih jezika. Naši studenti imaju mogućnost izbora između čak 8 stranih jezika.
 • Predavači svjetskog ugleda sa izuzetnim iskustvom i utjecajem u stručnim područjima.
 • Stručne prakse u međunarodnim i državnim institucijama, znanstvenim institutima te privatnom sektoru.
 • Jedinstveni sustav stipendiranih školarina koji, potičući akademsku izvrsnost, ovisno o uspjehu na državnoj maturi i akademskim uspjesima, omogućuje upis studija/više godine uz izuzetne stipendije VŠMOD-a DH s kojima vaša školarina može biti čak i besplatna.
 • Redovna studijska putovanja i upoznavanje političkih, kulturalnih, povijesnih i običajnih razlika svijeta u kojem živimo.
 • Usvajanje općih normi uljuđenog ponašanja kroz usvajanje pravila diplomatskog protokola.

Posao i daljnje obrazovanje?

Preddiplomski studij

Student/ica preddiplomskog stručnog studija međunarodnih odnosa i diplomacije usvaja relevantna znanja i vještine za profesionalni rad u svim javnim političkim institucijama, kao i u privatnim i javnim poduzećima i ustanovama, ministarstvima, diplomatsko-konzularnim predstavništvima, međunarodnim institucijama, međunarodnim organizacijama, lokalnim i regionalnim upravama te udrugama kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Student/ica može nastaviti diplomski studij međunarodnih odnosa i diplomacije na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld te steći zvanje specijalista/specijalistice. Studenti također mogu upisati odgovarajuće diplomske programe društveno-humanističkog usmjerenja u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

Diplomski studij

Specijalisti/specijalistice međunarodnih odnosa i diplomacije osposobljeni su za rad u svim institutima društveno-humanističkog usmjerenja, državnim i privatnim institucijama za analitički rad praćenja međunarodnih odnosa i diplomacije, za analizu pojedinih vanjskih politika i njihovog utjecaja na međunarodni politički i ekonomski položaj suvremenih država na svim razinama, za rad u ministarstvima, diplomatsko-konzularnim predstavništvima, međunarodnim organizacijama, međunarodnim institucijama, zakladama, udrugama i slično, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.

 

Zašto upisati studij održivog razvoja na VŠMOD-u DH?

 • Agenda UN-a 2030 istaknula je 17 ključnih točaka za održivi razvoj svijeta u kojem živimo. Zajedno sa strateškim dokumentima Europske unije (Obzor 2020) postavljeni su međunarodni institucionalni okviri za kreiranje i provedbu politika održivog razvoja na međunarodnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini.
 • Svijet treba obrazovane kadrove s područja održivog razvoja sa sposobnošću sintetiziranja znanja iz prirodoslovnih i društveno-humanističkih disciplina. Upravo takva znanja pruža interdisciplinarni studij održivog razvoja i međunarodnih odnosa na VŠMOD-u DH. Europska unija predviđa čak 170 tisuća novih radnih mjesta za stručnjake održivog razvoja u narednih nekoliko godina.
 • Izrada studijskog programa sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a studijski program koncipiran je kao most između teorije i prakse koji studentima omogućuje stjecanje skupa relevantnih interdisciplinarnih i primjenjivih znanja i vještina za obavljanje različitih poslova.
 • VŠMOD DH provedbom studijskog programa održivog razvoja i međunarodnih odnosa studentima pruža širok raspon kolegija koji pokrivaju različite discipline relevantne za studij održivog razvoja i međunarodnih odnosa, prožimajući teorijska znanja s vještinama i znanjima koje su pojedini nastavnici stekli u praksi.
 • Obavezna studentska praksa omogućuje rane kontakte sa tržištem rada i prve poslovne prilike studentima
 • Jedinstveni sustav stipendiranih školarina koji, potičući akademsku izvrsnost, ovisno o uspjehu na državnoj maturi i akademskim uspjesima, omogućuje upis studija/više godine uz izuzetne stipendije VŠMOD-a DH s kojima vaša školarina može biti čak i besplatna.

Posao i daljnje obrazovanje?

Preddiplomski studij

Student/ica preddiplomskog stručnog studija međunarodnih odnosa i diplomacije usvaja relevantna znanja i vještine za profesionalni rad u svim javnim političkim institucijama, kao i u privatnim i javnim poduzećima i ustanovama, ministarstvima, diplomatsko-konzularnim predstavništvima, međunarodnim institucijama, međunarodnim organizacijama, lokalnim i regionalnim upravama te udrugama kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Student/ica može nastaviti diplomski studij održivog razvoja i međunarodnih odnosa na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld te steći zvanje specijalista/specijalistice. Studenti također mogu upisati odgovarajuće diplomske programe društveno-humanističkog usmjerenja u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

Diplomski studij

Specijalisti/specijalistice održivog razvoja i međunarodnih odnosa osposobljeni su za rad u svim institutima društveno-humanističkog usmjerenja, državnim i privatnim institucijama za rad u ministarstvima, diplomatsko-konzularnim predstavništvima, međunarodnim organizacijama, međunarodnim institucijama, zakladama, udrugama i slično, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.

 

 • Erasmus charter for higher education

  EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

 • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

  Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »