Profil

dr.sc. Mladen Nakić

Kolegiji:
Strani jezici:

Engleski, Španjolski (pasivno)

Područje interesa:

Međunarodna sigurnost, Politički sustav EU, Euroatlantski odnosi (NATO), Regionalna sigurnost Jugoistočne Europe (ZB), Vanjska politika Sjedinjenih Američkih Država, Teorija i praksa diplomacije, Vojna diplomacija


Životopis:

Mladen Nakić rođen je 20. lipnja 1962. u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirao je međunarodne odnose na istom fakultetu te i doktorirao iz područja međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti.

U Ministarstvu obrane RH bio je načelnik Odjela za strane vojne izaslanike, načelnik Odjela za bilateralnu suradnju, vojni izaslanik RH u SAD-u i Kanadi te načelnik Službe za nadzor naoružanja. Karijeru je nastavio kao diplomat u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH.

Sudjelovao je na studijskom putovanju European Security Issues po SAD-u u organizaciji U.S. State Department. Diplomirao je na European Center for Security Studies „George C. Marshall“ u Garmisch-Partenkirchenu. Autor je knjige „Sjedinjene Američke Države i globalno okruženje“ te više stručnih i znanstvenih članaka iz područja međunarodnih odnosa, vanjske politike i diplomacije. Sudjelovao je kao samostalni izlagač/predavač na većem broju stručnih i znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu. Predavač je na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije iz predmeta Diplomatska analitika i Međunarodno pregovaranje te na Vojno diplomatskoj školi MORH-a iz kolegija Osnove diplomacije i Vojna diplomacija. 

Član je Upravnog odbora Atlantskog vijeća Hrvatske. Bio je inicijator i prvi direktor George C. Marshall Kluba Hrvatska (Alumni). Izvršni je direktor Centra za međunarodne studije. Jedan od inicijatora i osnivača Udruge hrvatskih diplomata. Član je Matice Hrvatske.

Stekao je zvanje znanstvenog suradnika na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Odlikovan je s nekoliko odličja i medalja.


Kontakt informacije:
 • E-mail: mladennak@gmail.com
 • Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld
  Filipa Vukasovića 1
  HR - 10000 Zagreb
 • Erasmus charter for higher education

  EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

 • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

  Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »