Profil

dr.sc. Svjetlan Berković

Kolegiji:
Strani jezici:

Engleski, španjolski, slovenski, švedski – pasivno

Područje interesa:

Diplomacija, međunarodno pravo, međunarodni odnosi, povijest, zemljopis


Životopis:

Rođen 1952.g. u Zagrebu.

 

Obrazovanje: 1989.g. doktorirao je iz područja međunarodnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; u razdoblju 1986.-1988.  doktorant je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Lundu, Švedska; 1983. je magistrirao na poslijediplomskom magistarskom studiju iz međunarodnog javnog i privatnog prava i međunarodnih odnosa na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; 1976. je diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

Radno iskustvo: Od 2009.g. je veleposlanik RH u Republici Sloveniji. Prethodno je bio veleposlanik u Kraljevini Švedskoj, Republici Litvi i Republici Latviji, sa sjedištem u Stockholmu, te prvi veleposlanik RH u Državi Izrael.

Također je prije toga bio na diplomatskim mandatima u Kopenhagenu, Santiago de Chileu i Malmöu.

U zemlji je, između ostalog, obavljao dužnosti pomoćnika ministra vanjskih poslova – šefa Uprave za međunarodnopravne poslove, konzularne poslove i hrvatsko iseljeništvo, a 1995.g. je utemeljio Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova RH i bio njezin prvi ravnatelj.

Obavljao je i mnoge druge diplomatske dužnosti, između ostalog, bio je član Vijeća za međunarodne odnose Predsjednika RH, predsjednik Komisije za granice Vlade RH, sudionik brojnih diplomatskih konferencija i skupova, voditelj i član diplomatskih izaslanstava, komisija i stručnih tijela, itd.

 

Ostalo: Autor je prvog hrvatskog diplomatskog udžbenika „Diplomatsko i konzularno pravo“ (1995. i dop.izd. 1997.), zatim djela „Azil u međunarodnom pravu“, „Diplomacija i diplomatska profesija“ i „Diplomacija Dubrovačke Republike“ (s posebnim izdanjem na engleskom jeziku). Autor je i više stručnih i znanstvenih članaka iz područja međunarodnog prava i međunarodnih odnosa objavljenih u RH i inozemstvu, te recenzent nekoliko djela pojedinih domaćih i stranih autora. Osnivač je i prvi urednik „Zbornika Diplomatske akademije“ Ministarstva vanjskih poslova RH, bio je član redakcije časopisa „Croatian International Relations Review“, a također je i organizator nekoliko stručnih skupova, uključujući i o diplomaciji Dubrovačke Republike, održanog 1997. pod pokroviteljstvom Predsjednika RH.

Redoviti je predavač na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova Republike Crne Gore. Održao je više predavanja na pojedinim drugim diplomatskim, pravnim, politološkim i sličnim stručnim ustanovama i fakultetima u RH i inozemstvu, a bio je sudionik i izlagatelj na većem broju domaćih i međunarodnih stručnih skupova.

Odlikovan je ordenom Kneza Branimira, Hrvatskog trolista i Spomenicom domovinske zahvalnosti, počasni je član izraelske „Lige izraelsko-hrvatskog prijateljstva“ i dr.


Kontakt informacije:
 • E-mail: svjetlan.berkovic@gmail.com
 • Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld
  Filipa Vukasovića 1
  HR - 10000 Zagreb
 • Erasmus charter for higher education

  EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

 • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

  Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »