Studentski list "Mladi diplomati"

INTERVJU - Prof. dr. sc. Goran Bandov: Mi svoje studente doista obrazujemo za svjetske karijere

INTERVJU - Prof. dr. sc. Goran Bandov: Mi svoje studente doista obrazujemo za svjetske karijere

Objavljeno: 13. Studeni 2015.

Prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld (VŠMOD DH) iz Zagreba prof. dr. sc. Goran Bandov predstavlja jednu od najtraženijih visokoškolskih ustanova među budućim studentima u Hrvatskoj. Profesor Bandov ostvario je vrlo uspješnu međunarodnu znanstvenu karijeru kao stručnjak za međunarodne odnose, međunarodno pravo i diplomaciju. U Njemačkoj djeluje kao viši znanstveni suradnik Sveučilišta Hamburg, na kojem je i doktorirao na području međunarodnih odnosa, a u Švicarskoj je izabran za izvanrednog profesora međunarodnih odnosa i međunarodnog prava pri Ženevskoj školi za diplomaciju i međunarodne odnose (Geneva School of Diplomacy and International Relations). Nositelj je niza međunarodnih stipendija i priznanja. Kao dio tima Škole prenosi znanja i vještine mladim ljudima s ciljem ostvarivanja što uspješnije međunarodne karijere.

Čini nam se da vaši studenti mogu studirati na institucijama od New Delhija i Astane preko Zagreba do Ženeve i New Yorka.

Već od prve akademske godine čvrsto smo odlučili svojim studentima ponuditi drugačiju vrstu studiranja jer nije moguće studirati međunarodne odnose ako nemate priliku upoznavati druge kulture, drugačije načine razmišljanja i drugačije vrijednosti. Škola svake akademske godine organizira nekoliko studijskih putovanja na kojima se studenti susreću s najistaknutijim dužnosnicima država i visokim predstavnicima međunarodnih organizacija. Primjerice u Vatikanu smo se susreli sa svetim ocem Benediktom XVI., u Kraljevini Španjolskoj vodili smo razgovore s predsjednikom Senata Píjom García-Escuderom Márquezom, koji nam je održao vrlo zanimljivo predavanje, a u Indiji smo susreli premijera Manmohana Singha. Kroz studijska putovanja obišli smo poduži niz država, od susjednih Bosne i Hercegovine, Srbije, Italije i Mađarske preko Njemačke, Poljske, Bugarske, Francuske, Vatikana, Španjolske i Švicarske, sve do Vijetnama, Kambodže, Kazahstana, Izraela, Tajlanda i SAD-a. Ove pak akademske godine predstoji nam studijsko putovanje u Republiku Češku u prosincu 2015. godine, koje će nam približiti funkcioniranje njihova političkog sustava, ali i njihovu kulturu i vrijednosti na kojima se temelji tamošnje društva.
 
Čini se da VŠMOD DH ima drugačiji pristup studiranju no što je to uobičajeno u Hrvatskoj.

Kako značajan dio našeg nastavnoga kadra ima bogato inozemno nastavno iskustvo, primjenjujemo najviše međunarodne standarde studiranja u manjim studijskim grupama te studentima pružamo konstantnu potporu za ostvarivanje što boljih rezultata u stjecanju znanja i vještina. Naši su nastavnici, kao i nenastavno osoblje, uvijek dostupni studentima. Uspjeh svakog našeg studenta doživljavam kao uspjeh same Škole, pa i sebe osobno kao njezina nastavnika.

Omogućuju li specifična znanja koja Škola nudi jednostavnije zapošljavanje nakon studija? Počinje li nakon diplome uistinu svjetska karijera?  

Zapošljavanje je danas priča puna izazova. Naši studenti imaju tu prednost da im stečena znanja i vještine omogućuju zapošljavanje i u Hrvatskoj i u svijetu. Upravo su europske integracije dovele do potrebe za stručnjacima s područja međunarodnih odnosa i diplomacije, i izravno u institucijama Europske unije, čijom je članicom Hrvatska postala 1. srpnja 2013., i u različitim međunarodnim organizacijama i predstavništvima međunarodnih korporacija koje će tražiti ljude s vrlo specifičnim znanjima i vještinama. Upravo ta znanja i vještine obuhvaća i razvija naš studijski program, od prve godine preddiplomskog studija do završne godine specijalističkog diplomskog studija. Nove integracije u koje Hrvatska ulazi stvaraju dodatnu potrebu za vrhunski obrazovanim ljudima koji su osposobljeni obavljati poslove s međunarodnim karakterom, kao i za ljudima koji će moći predstavljati Hrvatsku u međunarodnim i europskim institucijama te predstavništvima međunarodnih organizacija i korporacija u Hrvatskoj i diljem svijeta. Mi svoje studente doista obrazujemo za svjetske karijere.

Koja su znanja potrebna kako bi netko bio izvrstan diplomat ili stručnjak za međunarodne odnose?

Međunarodni odnosi i diplomacija zaista su složena područja djelovanja. Osoba mora, uz vrlo temeljito poznavanje opće kulture, interkulturne komunikacije i bontona, detaljno poznavati i povijest, geopolitiku, pravo i ekonomiju. Bitno je i posjedovanje istančanih vještina pregovaranja, planiranja, organiziranja i analitike međunarodnih odnosa. To su područja koja čine temelj naših studijskih programa.

Kako se svako učenje temelji se na kvalitetnim nastavnicima, tko su oni na Visokoj školi?

Izrazito visoka kakvoća rada naših nastavnika jedno je od onih područja na kojem najviše inzistiramo, a posebice naš dekan, akademik Ivo Šlaus, koji je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te počasni predsjednik Svjetske akademije umjetnosti i znanosti. Naši su nastavnici međunarodno priznati stručnjaci za određene teme i područja, sveučilišni profesori i znanstvenici koji djeluju na institutima, i u Hrvatskoj i u inozemstvu, a posebice mi je drago istaknuti naše stalne nastavnike iz reda veleposlanika Republike Hrvatske koji našim studentima prenose praktična znanja i vještine utemeljene na njihovim bogatim diplomatskim iskustvima. Usto, redovno organiziramo stručna predavanja veleposlanika i istaknutih državnika stranih država, pri čemu studentima pružamo mogućnost sudjelovanja u razgovorima s istaknutim ljudima diplomacije i politike te dobivanja konkretnih informacija iz prve ruke.

Za obrazovanje na području međunarodnih odnosa i diplomacije međunarodna suradnja sigurno je jako bitna.

Međunarodne aktivnosti Škole dosta su razvijene. S jedne strane postoji suradnja u znanstvenom i nastavnom segmentu s nizom ustanova u inozemstvu, između ostalog s prestižnim sveučilištima u Sloveniji, Švedskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Mađarskoj, Gruziji, SAD-u i Kazahstanu te s nizom izvrsnih sveučilišta s područja jugoistočne Europe s kojima radimo na ostvarivanju studentske mobilnosti i mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja. S druge strane postoji vrlo aktivna međunarodna suradnja u stjecanju praktičnih znanja, tako da naši studenti ostvaruju praksu u nizu institucija i organizacija u Hrvatskoj i inozemstvu, između ostalog u UN-u, UNICEF-u, UNDP-u, zatim u raznim institucijama Europske unije, u OESS-u, Malteškom redu, Američkoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj gospodarskoj komori te Institutu za razvoj i međunarodne odnose. Ovdje osobito značajnu ulogu igra naše Diplomatsko vijeće koje je, rekao bih, najširi prozor u svijet diplomacije i međunarodnih aktivnosti u praksi.  

Možete li nam reći nešto više o Diplomatskom vijeću?

U Diplomatskom vijeću, koje vodi jedan od naših najiskusnijih diplomata svjetske klase, gospodin veleposlanik Budimir Lončar, djeluje niz vrlo istaknutih međunarodnih i domaćih diplomata i stručnjaka za međunarodne odnose. Većina članova Diplomatskog vijeća obnaša visoke funkcije u međunarodnim organizacijama, kao što su Ujedinjeni narodi. U Diplomatskom vijeću uspostavili smo stožernu mrežu potpore za naše studente, razvijanje studijskih programa i studijskih putovanja, koja nam i omogućuju studiranje od New Delhija do New Yorka, te za organizaciju gostujućih predavanja najistaknutijih ljudi iz svijeta diplomacije i politike.

Koja je Vaša poruku za buduće studentice i studente na Visokoj školi?

Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld (VŠMOD DH) najbolje je mjesto za stjecanje najkvalitetnijeg obrazovanja za vrlo odgovorna radna mjesta s međunarodnim karakterom. Svim našim studentima želim uspješan studij, mnogo novih znanja i vještina, ugodnog druženja i stvaranje čvrstog međunarodnog umrežavanja, a svim budućim studentima želim već sada dobrodošlicu na budući studij.

  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »