Studentski list "Mladi diplomati"

Izvještaj o konferenciji - The Future of EU Foreign Policy: Responsibility to Engage at a time of Global Crisis

Objavljeno: 30. Travanj 2013.
Konferencija se održala od 24. do 28. veljače u Bruxellesu na temu "The Future of EU Foreign Policy: Responsibility to Engage at a time of Global Crisis". Organizator konferencije bio je Institut za kulturnu diplomaciju (ICD) sa sjedištem u Berlinu. Smisao konferencije bio je sudionicima omogućiti da raspravljaju o širokom nizu tema povezanih s Europskom vanjskom i sigurnosnom politikom te pružiti mogućnost da se povežu s drugim sudionicima, kojih je bilo između 25 i 30. Sudionici su dolazili iz različitih regija svijeta, tako da je bilo sudionika iz Europe, Azije te Sjeverne i Južne Amerike. Takav zanimljiv raspon sudionika omogućio je svima da međusobno steknu sasvim nove poglede na događanja u svijetu. Od studenata s našeg fakulteta sudjelovali su Filip Kokotović, Petra Pavičić i Marina Kontić.

Prvoga dana konferencija se odvijala na tri različite lokacije. Prvo je u belgijskom Ministarstvu vanjskih poslova gospodin Jean-Arthur Regibeau i osnivač Instituta za kulturnu diplomaciju obavio kratak pregled potencijala i mogućnosti Europske vanjske i sigurnosne politike te dao uvod u sam pojam kulturne diplomacije. Drugi dio programa održan je u Europskom parlamentu, gdje je održano možda i najbolje predavanje konferencije, i to od strane pripadnika Europske komisije Willema Noea. Govorio je o potencijalima razvoja EU-a, kao i o mogućnosti ulaska novih članica. Govoreći o Republici Hrvatskoj, rekao je kako je gotovo nemoguće da ona ne postane punopravna članica na dogovoreni datum te kako ima puno povjerenje kako hrvatsko-slovenski pregovori neće predstavljati prepreku tome. U kontekstu proširenja, Noe ne vjeruje u mogućnost proširenja u bližoj budućnosti, točnije, nakon ulaska Republike Hrvatske. Odbacio je mogućnost da bi veće sile poput Rusije ili Turske bile spremne na određeni oblik pridruženog članstva te izrazio nadu u razvoj odnosa s Rusijom s obzirom na to da je označena kao strateški partner EU-a. Posljednje predavanje dana održano je u središtu European Union External Action Servicea, gdje je zamjenik Catherine Ashton, Oliver Rentschler, održao predavanje kojim je pokušao prikazati glavne probleme s kojima se suočava Europska vanjska i sigurnosna politika. Iz rasprave i postavljenih pitanja od strane sudionika bilo je vrlo jasno kako je glavni problem nedostatak konsenzusa među državama članicama EU-a te kako je zbog toga moć European Union External Action Servicea ustvari vrlo ograničena. Najjači instrument EU-a za provođenje vanjske politike ne može učiniti konkretan pokret a da prethodno svih 27, a uskoro 28, država članica EU-a ne usklade svoja stajališta.

Drugi i treći dan konferencije održani su u Veleposlanstvu Republike Makedonije. Makedonski veleposlanik Andrej Lepavcov održao je vrlo zanimljivo predavanje o problemu imena te grčkog straha od makedonskih pretenzija na grčki teritorij. Ujedno je istaknuo kako ne pokušavaju Grčkoj oduzeti dio kulture jer je neosporno da je država koju je stvorio Aleksandar Makedonski neizostavan dio povijesti obiju država. Predavanje i rasprava koja je uslijedila svakako su bili korisni jer su razmotreni argumenti obiju strana. Od ostalih predavanja vrijedno je istaknuti predavanje koje se fokusiralo na odnos EU-a i Rusije, razmatrajući Rusiju kao strateškog partnera EU-a, o čijim energetskim kapacitetima uvelike ovise. Istaknuto je kako obje strane nisu u potpunosti zadovoljne s takvim razvojem događaja jer nedostaje povjerenja. S tako visokim stupnjem međuovisnosti nezahvalno je to što se odnosi između EU-a i Rusije s vremenom nisu razvili. Kao primjer problema gdje je to nepovjerenje došlo do izražaja upotrijebili su krizu s Ukrajinom, koja je najvjerojatnije dodatno pridonijela tome da se odnosi i dalje ne razvijaju. Kvalitetom možda ne najbolje, ali nama najzanimljivije bilo je predavanje profesora sa Sveučilišta u Budimpešti Cedrica Pulliama. Održao je predavanje na temu "Reconstruction of the Balkans Region: A Research Study of Future European Integration of Bosnia-Herzegovina and Serbia". Glavni je argument profesora Pulliama, koji je završio fakultet u SAD-u i tek godinu dana živi u Budimpešti, kako je najveći problem čitave regije obrazovanje te kako korijeni svih sukoba počivaju na tome. Na pitanja je odgovarao razmjerno nespremno te nije uspio objasniti osnovnu tezu svog predavanja.

Četvrti dan konferencije odvijao se u Europskom parlamentu gdje je predavanje održao dr. Milan Zver, član Europskog parlamenta. Na engleskom, koji nije bio na razini koju biste očekivali od zastupnika u Europskom parlamentu, pokušao je objasniti geopolitički značaj EU-a, kao i članica koje se žele priključiti. Nakon još jednog održanog predavanja predloženo je da svi zainteresirani predstave inicijative koje bi Institut za kulturnu diplomaciju mogao podržati ili sudjelovati u njima. Predstavljene su zanimljive inicijative, poput ideje o organizaciji konferencije na kojoj bi se raspravljalo o ulozi UN-a u modernim međunarodnim odnosima. Time je konferencija bila zaključena.

Autor: Filip Kokotović
  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »