Studentski list "Mladi diplomati"

Predavanje g. Budimira Lončara o aktualnim vanjskopolitičkim zbivanjima

Objavljeno: 30. Svibanj 2013.
Na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije, 16. 05. 2013. godine, akademik Budimir Lončar održao je predavanje na temu "Aktualna vanjskopolitička zbivanja."

Lončar je u uvodnom dijelu napomenuo da je Hrvatska svojim skorašnjim ulaskom u Europsku Uniju zaokružila svoju stratešku međunarodnu poziciju, naglasivši da je doživjela značajan preobražaj, unaprijedivši svoje planove, demokraciju i tržišnu ekonomiju.

Osvrnuo se i na trenutnu recesiju u gospodarstvu. Smatra da su velik utjecaj na nju imali vanjski faktori, te prvenstveno unutarnja politika. Također je spomenuo i slabu hrvatsku željezničku strukturu, oslabljelo pomorstvo te poljoprivredu.

Nadalje, Lončar upozorava da će, kad se maknu carine, konkurencija biti sve veća, što će poljoprivrednicima predstavljati izazov. Spomenuo je i problematiku CEFTE i izvozne bilance.
Svejedno, ukazao je i na prednosti dobivene ulaskom u EU. Hrvatskoj će se otvoriti EU fondovi za sve kredibilne i opravdane projekte. Ipak, u njih ćemo morati uložiti i jednu četvrtinu vlastitih prihoda,pri čemu se javlja mogućnost da ćemo u EU budžet uložiti više no što ćemo primiti.

Što se tiče vanjskopolitičkog plana, Lončar govori o značanjim rezultatima koje smo postigli, istaknuvši hrvatski ulazak u NATO. Spomenuo je i multilateralnu suradnju, osvrnuvši se i na hrvatski ulazak u UN te u Vijeće sigurnosti (iako smatra da smo preslabo iskoristili posljednje članstvo).

U drugom dijelu predavanja, osvrnuo se na Europsku Uniju, kazavši da sezbog akutne financijske krize koja je zadesila većinu zemalja, Unija trenutno nalazi u kritičnom periodu razvoja. Glavni problem je recesija koja se događa u jednom dijelu Unije, dok pak drugi uživa ekonomski prosperitet odnosno, dolazi do diobe na "bogati sjever i siromašan periferan jug."
Lončar je naglasio da veliku ulogu ima Europski Parlament. Smatra da će se morati formirati drugi dom, točnije "Dom država", jer se prevazišao princip da svaka zemlja može raditi što želi.

Naglašava da je "demokracija proces kroz koji se traži kompromis", te da većina uvijek mora voditi računa o manjini, pošto je EU najviši stepen zajedništva.
U vezi hrvatskog skorašnjeg ulaska u Uniju, Lončar napominje da moramo poduzeti velike korake u pravcu reforme, te pametno usmjeriti potrošnju. "Hrvatska ima iznimno bitan geostrateški položaj. Zato je i imperiorno da poboljšamo infrastrukturu i brodogradnju." Ističe da se moramo zaduživati kako bi postigli ekspanziju, te poboljšati nivo produktivnosti i edukacije.
Na samom kraju, Lončar je zaključio da Europska Unija svakako mora pronaći svoju vlastitu sigurnosnu politiku.
  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »