Studentski list "Mladi diplomati"

Razgovor s Tjašom Božič

Objavljeno: 30. Travanj 2013.
Razgovarali smo s Tjašom Božič, 22, iz Ljubljane. Tjaša je studentica međunarodnih odnosa na Fakultetu za društvene znanosti u Ljubljani. Najviše je zanimaju protokol, međunarodno pravo i zaštita ljudskih prava. U slobodno vrijeme sudjeluje u različitim aktivnostima, kao što su organizacija simulacije Ujedinjenih naroda u Sloveniji (SiMUN) ili pak organizacija dobrovoljnih projekata. Tjaša je također predsjednica Studentskog svijeta na Fakultetu i volonterka u Društvu za Ujedinjene narode u Sloveniji. Za sebe kaže da voli putovati, upoznavati nove ljude, a nadasve vruća ljeta.

1. KAKO SI ODLUČILA UPISATI STUDIJ MEĐUNARODNIH ODNOSA?

Za ovaj studij odlučila sam se upravo zbog njegove interdisciplinarnosti. Međunarodni odnosi nude studij različitih disciplina i omogućuju stjecanje širokih znanja s više područja. Osim toga, studij međunarodnih odnosa privukao me zbog rastuće kompleksnosti međunarodne zajednice, porasta globalnih problema, a najviše zbog toga što me zanima mnogo tematika koje ovaj studij obuhvaća (zaštita ljudskih prava, sigurnost manjina, djelovanje međunarodnih organizacija, rješavanje svjetskih problema i slično).

2. KAKO TI SE ČINI? JE LI STUDIJ USPIO ZADOVOLJITI TVOJA OČEKIVANJA?


Zadovoljio je moja očekivanja jer sam stekla znanja s više područja unutar međunarodnih odnosa – protokola, diplomacije, međunarodnog prava, međunarodne ekonomije, vanjske i unutarnje politike, ljudskih prava, teorije, sigurnosti, političkih sustava, povijesti...
Studij je odličan i zato što omogućuje interaktivno praćenje događaja te nas potiče na samostalno razmišljanje o aktualnim događanjima u međunarodnoj zajednici. Osim toga, Fakultet nam omogućuje izbor predmeta s drugih studijskih smjerova, što znači da studenti djelomice sami odabiru na koja se područja žele više usmjeriti i usvojiti specifična umijeća. Na Katedri za međunarodne odnose imamo odlične pedagoške radnike koji su iznimno dobro strukovno potkovani i priznati u međunarodnim odnosima. Osim toga, svake nas godine posjeti velik broj stranih praktikanata i strukovnjaka s područja međunarodnih odnosa.

3. MOŽEŠ LI MI REĆI NEŠTO VIŠE O TOM SMJERU? NA KOJI NAČIN FUNKCIONIRA, KOJE JEZIKE UČITE I POSTOJI LI KOD VAS PROGRAM ERAZMUS?


Preddiplomski studij traje četiri godine, a diplomski godinu dana. Na prvoj godini uglavnom učimo osnove međunarodnih odnosa, a nakon toga svake se godine sve više smanjuju predmeti s ostalih smjerova (politologija, sociologija, kulturologija, komunikologija) te ih zamjenjuju predmeti s područja međunarodnih odnosa. Također biramo između ogromnog broja izbornih predmeta s drugih studijskih područja (povijest, mediji, fotografija, sociologija). Možemo izabrati i predmete s drugih fakulteta ljubljanskog Univerziteta. Na taj način sami odabiremo područje unutar međunarodnih odnosa za koje se želimo specijalizirati. Svake godine slušamo 12 predmeta, od kojih slušamo i dva strana jezika. Biramo između engleskog, španjolskog, njemačkog, francuskog, talijanskog i ruskog (za sve jezike osim ruskog potrebno je imati predznanje barem na stupnju B2). Na diplomskom studiju obvezan je i treći jezik.
Od druge godine nadalje možemo se prijaviti na razmjenu (Erazmus, Basileus ili putem bilateralnih dogovora koji nude studij izvan Europe – Sjeverna i Južna Amerika, Australija i slično), što većina studenata svakako iskoristi.
Studij zahtijeva mnogo rada, kao što su neprestano čitanje literature, pisanje eseja, refleksije i seminarske zadaće, simulacije... Ali takav način studiranja omogućuje i zahtijeva neprestanu povezanost s događanjima u međunarodnoj zajednici. Većina studenata aktivna je i izvan studijskoga procesa (sudjeluje u volonterskim projektima i radi preko studentskih servisa).

4. GDJE SE VIDIŠ U BUDUĆNOSTI? KAKVE SU MOGUĆNOSTI ZAPOSLENJA NAKON ZAVRŠETKA STUDIJA?


U budućnosti se vidim na jednom od područja koja me zanimaju – protokol, međunarodno pravo, sigurnost manjina i slično. Mogućnosti zaposlenja dobre su, najviše zbog interdisciplinarnosti i intenziteta studija. Pozitivna je činjenica da nakon završetka studija posjedujemo znanje iz velikog broja poddisciplina međunarodnih odnosa, poput diplomacije, međunarodnog prava, međunarodne ekonomije, vanjske politike, političkih sustava i slično. Velik broj naših studenata odlazi u inozemstvo i ondje se zapošljava, dok neki naravno ostaju u Sloveniji.

5. POSJEĆUJETE LI KAKVE KONFERENCIJE TE SURAĐUJETE LI S DRUGIM FAKULTETIMA?

Svake godine sudjelujem u organizaciji simulacije Ujedinjenih naroda u Sloveniji, gdje sam stekla vrlo važna znanja s našeg područja studija; i organizacijska i sadržajna. Simulacija se svake godine održava tijekom kolovoza ili rujna, a ove će se godine odvijati između 23. i 27. rujna. Osim toga, često sudjelujem na raznim konferencijama na temu studentskog organiziranja (studentski zborovi i studentske organizacije). Posljednja konferencija na kojoj sam sudjelovala održala se u prosincu 2012. godine. Radilo se o konferenciji predstavnika studentskih organizacija Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Pri organizaciji konferencija također surađujemo i s drugim fakultetima, i slovenskim i stranim. U listopadu ćemo organizirati nastavak konferencije iz Sarajeva te razmjenu sa studentima iz Beograda (Fakultet političkih nauka).

Autor: Martina Plantak

  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »