Studentski list "Mladi diplomati"

Stažiranje u IRMO-u

Objavljeno: 30. Travanj 2013.
Prilike koje vam se pružaju na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije ne smiju se propustiti. Jedna je od takvih mogućnosti i stažiranje-volontiranje u IRMO-u (Institutu za razvoj i međunarodne odnose), koje ću iz vlastitog iskustva stažiranja u sektoru za međunarodnu sigurnost pokušati što bolje prikazati.

Prvi je doticaj zastrašujuće iskustvo, pogotovo kad se sagleda karakter Instituta i njegovih zaposlenika koji potiču na uspjeh i znanje, kao i predanost radu. Radno je vrijeme fleksibilno s obzirom na obveze predavanja, što ne umanjuje činjenicu stresa i uvjete dobrog poznavanja engleskog jezika, kao i vježbanje akademskog hrvatskog i engleskog. Obveze stažiranja raznolike su: počevši od dopisivanja s međunarodnim organizacijama, istaknutim dužnosnicima i kolegama putem elektronske pošte; organizacije događaja, kao i sudjelovanja na njima; pisanja i ispravljanja revizija do objavljivanja raznih obavijesti. Najutjecajniji trenuci u razdoblju mog stažiranja, kao i iznimna čast i privilegija, svakako su sudjelovanje na projektima međunarodnoga karaktera, kao što su Context Analysis of the Security Sector Reform in Croatia 1989-2009, German Marshall Memorial Fellowship Program i NATO`s New Strategic Concept – Challenges and Perspectives.

Organiziranje predavanja uglednih profesora na događanjima kao što je projekt NATO´s New Strategic Concept – Challenges and Perspectives zasigurno omogućuje upoznavanje s istaknutim znanstvenicima u sigurnosnom sektoru međunarodnih odnosa. German Marshall Memorial Fellowship Program omogućuje iznimnu suradnju s visokopozicioniranim osobama s raznih stručnih područja u SAD-u, koji pridonose znatnom razumijevanju načina rada u SAD-u, kao i kontakte za budućnost. Sudjelovanje na samitima i radionicama nudi dodatnu kategoriju osjećaja ozbiljnosti rada na stažiranju. Najvažniji i najutjecajniji projekt na kojem sam sudjelovao jest Context Analysis of the Security Sector Reform in Croatia 1989-2009, gdje sam kao nagradu za svoj dotadašnji rad u Institutu dobio priliku sudjelovati na radionicama u Sarajevu i Podgorici. Iskustvo koje sam stekao iznimno je, kao i kontakti koje sam zadržao i danas.

Svakako, u pogledu rada nije moguće sve savladati, pogotovo ne u tako kratkom razdoblju, no situacija je olakšana uzme li se u obzir spoznaja da je prisutnost mentorstva u stažiranju značajna. Zahvaljujući svome mentoru dr. sc. Sandru Knezoviću, koji mi je kao znanstvenik i osoba uzor, a nadam se i vama u budućnosti, stekao sam sva ta iznimna iskustva te uvid u to koliko je u životu bitno stažiranje, koje omogućuje Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije.

Autor: Marin Veršić
  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »