Studentski list "Mladi diplomati"

Studijsko putovanje u Budimpeštu - Novo iskustvo za nove studente

Studijsko putovanje u Budimpeštu - Novo iskustvo za nove studente

Objavljeno: 30. Travanj 2013.
U ranojutarnjim satima 12. prosinca 2012. godine studenti Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld krenuli su na prvo studijsko putovanje. Pod nadzorom prof. dr. sc. Gorana Bandova, prodekana Visoke škole, te pod vodstvom vodiča Nevena studenti su krenuli na put u Mađarsku. Studenti su od prvog trenutka bili upozoreni na mogući manjak slobodnog vremena, ali ne i na njegove razmjere. Nakon doručka uslijedio je posjet Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Budimpešti, gdje je veleposlanik dr. sc. Gordan Grlić-Radman održao kratko predavanje o vanjskopolitičkom životu iz perspektive RH. Uslijedio je domjenak tijekom kojeg su studenti imali priliku popričati s osobljem Veleposlanstva, koje je bilo vrlo otvoreno u odgovaranju na pitanja. Kratka šetnja od Veleposlanstva vodila je ka glavnom trgu Budimpešte, Hősök tere ili Trgu heroja, gdje smo, usprkos ekstremnim vremenskim uvjetima u obliku temperature od -18 stupnjeva i ledenog vjetra, dobili opsežan uvid u povijesni značaj dvanaestorice velikih mađarskih vođa.

Drugoga dana studenti su posjetili Parlament, gdje su ih dočekali državni tajnik dr. sc. Péter Sárdi, veleposlanik dr. sc. Gábor Tóth i savjetnik u Uredu Nacionalne skupštine János Kovács. Predavanja su bila temeljena na povijesti institucije te vanjskopolitičkim obvezama i zadacima Skupštine. Studenti su imali izvrsnu priliku postavljati pitanja i sudjelovati u raspravi. Nakon predavanja uslijedilo je užurbano razgledavanje Parlamenta. Duhovni dio puta bio je obavljen posjetom bazilici Svetog Stjepana, nakon čega je uslijedio posjet Ministarstvu vanjskih poslova, gdje su održana četiri predavanja. Teme predavanja bile su povijesni aspekti i ustrojstvo diplomatske službe, sustav izbora i obrazovanja diplomatske službe, mađarsko-hrvatski odnosi, europski izazovi Mađarske te odnosi između EU-a, Mađarske i Republike Hrvatske. Posljednja institucija koju su studenti toga dana posjetili bila je Dunavska komisija, čija je i Hrvatska stalna članica. Predavanje su održali zamjenik izvršnog direktora Petro Suvorov, savjetnik za nautiku Petar Margić te savjetnik za pravna pitanja Ciprian Popa. Nakon predavanja studenti su opet imali priliku postavljati pitanja vezana uz Dunavsku komisiju.

Jak tempo nastavio se i trećeg dana putovanja, tijekom kojeg je u planu bilo posjetiti Ured Predsjednika, Sveučilište Corvinus i Hrvatsku državnu samoupravu u Mađarskoj. U Uredu Predsjednika studenti su slušali predavanje o poslovima za koje je Ured zadužen, nakon čega je uslijedio obilazak predsjedničke palače. Nakon toga obišli smo Sveučilište Corvinus, gdje smo bili upoznati s programom i radom tamošnjeg odsjeka za međunarodne odnose. Nakon održanog predavanja studenti su aktivno sudjelovali u raspravi o aktualnim međunarodnim pitanjima. Također su posjetili Hrvatsku državnu samoupravu, gdje je održano opsežno predavanje, nakon kojeg je uslijedio domjenak, a potom dragocjeno slobodno vrijeme.

Posljednjeg dana na red je došlo ranojutarnje razgledavanje ledene, kišne Budimpešte. Posljednja atrakcija u planu bilo je malo selo Szentandre gdje smo zaposjeli omanju seosku krčmu, počastivši se fiš-paprikašem i zasoljenim palačinkama s čokoladom (izbio je omanji incident oko istih, no riješen je uz pomoć vještine pregovaranja). Put prema Zagrebu krenuo je s velikim očekivanjem. Sve u svemu, studenti će pamtiti svoje prvo studijsko putovanje kao rigorozan raspored predavanja, ali kao i jedno jako poučno i korisno iskustvo.

Autor: Vedrana Perković
  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »