Studijska putovanja

Profesori i studenti VŠMOD Dag Hammarskjöld u studijskom posjetu Republici Srbiji

Profesori i studenti VŠMOD Dag Hammarskjöld u studijskom posjetu Republici Srbiji

Objavljeno: 30. Svibanj 2012.

Studenti Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld su pod vodstvom prodekana dr.sc. Gorana Bandova bili na studijskom putovanju Beogradu od 24-27. svibnja 2012 godine. Cilj studijskog programa je bio upoznavanje s djelovanjem institucija Republike Srbije, modernom poviješću Srbije te aktualnim događanjima nakon zadnjih izbora u Srbiji u svibnju 2012 godine.

Tijekom boravka u Beogradu studenti su imali priliku posjetiti niz institucija te razgovarati s vrlo značajnim osobama društvenih događanja Srbije. Tijekom posjete Fakultetu političkih nauka, univerziteta u Beogradu, studijska grupa se susrela s prof.dr.sc. Ljubinkom Trgovčević – Mitrović, doc.dr.sc. Vladimirom Pavićevićem te asistentom Sašom Mišićem, koji su studente upoznali sa recentnom prošlošću Srbije, analizom izbora u Srbiji 2012 godine te posebice utjecajem izbora na odnose Srbije i država u susjedstvu.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Srbiji priredilo je prijem u prostorima Veleposlanstva tijekom kojeg je gospodin veleposlanik mr.sc. Željko Kupreščak održao kratko predavanje o bilateralnim odnosima RH i SR te o položaju hrvatske nacionalne manjina u RS. Gospođa Valentina Šarčević, opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu RH, predstavila je djelovanje Veleposlanstva te aktivnosti na zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa u RS. Nakon predavanja otvoren je niz pitanja te je održana je vrlo zanimljiva rasprava koncentrirana na odnose RH-RS.

Tijekom posjete Narodnoj skupštini Republike Srbije studijska grupa upoznata s djelovanjem institucije, odnosima trodiobe vlasti u RS, pravnom aspektu vanjsko-političkog djelovanja nosioca vlasti RS te sa bogatom prošlosti zgrade u kojoj se nalazi Narodna skupština RS. Za vrijeme posjeta Sajmu NGO studijska grupa imala je priliku upoznati građansku scenu RS te susretom s predstavnicima nekoliko organizacija upoznati se direktno s njihovim djelovanjem, posebice značajnim u recentnoj prošlosti Srbije.

U Beogradskom centru za bezbednosnu politiku (BCBP) istraživači institucije Đorđe Popović, Zorana Brozović, Maja Bjeloš, Marko Milošević i Marko Savković predstavili su rad institucije i svoje osobno djelovanje kao istraživača. Institucija djeluje kao nezavisni istraživački centar koji radi na unapređenju sigurnosti građana i društva, zasnovanoj na demokratskim principima i poštovanju ljudskih prava. U središtu interesa organizacije su politike koje za cilj imaju poboljšanje ljudske, nacionalne, regionalne, evropske i međunarodne sigurnosti.

Studijska grupa sudjelovala je tijekom studijskog putovanja i u radu Međunarodne konferencije "Non-aligned Movement (NAM) in the Cold War: A True Alternative?", u organizaciji LSE IDEAS Centre and LSE IDEAS Balkan International Affairs Programme, Arhiva Srbije te Arhiva Jugoslavije u čijem se zdanju konferencija i održavala. Studenti su bili pozdravljeni tijekom "Witness seminar: Yugoslav Diplomacy and NAM" na kojoj su održali vrlo zapažene govore bivši ministar vanjskih poslova Saveza Srbije i Crne Gore Živadin Jovanović te veleposlanici Čedomir Štrbac, Radoman Jović, Pavle Jevremović i David Dašić. Svi navedeni govornici su o Pokretu Nesvrstanih (PN) govorili o svojem djelovanju u organima PN te na taj način dali vrlo osobni uvid u sustav funkcioniranja te međunarodne organizacije.

U Beogradskom centru za ljudska prava studijska grupa posjetila je predavanje profesora međunarodnog prava Vojina Dimitrijevića, koji svoje djelovanje koncentrira na zaštitu ljudskih i manjinskih prava u Srbiji. Nakon predavanja otvorena je dinamična rasprava o položaju nacionalnih manjina u RS, zaštiti ljudskih prava pripadnika LGBTQ zajednice, zaštiti prava žena i djece, pravima iz spektra političkih prava građana, zaštiti zatvorenika, ljudskim pravima pripadnika represivnih organa države te zaštiti prava azilanata.

Uz sve navedeno, studijska grupa upoznala je kulturalnu raznovrsnost Beograda te su sudionici između ostalog posjetili koncert ozbiljne glazbe izvođača mlađe generacije Katarina Ranković, Ljubica Damčević, Dejan Ivanović, kao i izložbe "Pokret nesvrstanih – prva konferencija 1961 godine u Beogradu" te "Izložba Holokaust u Srbiji 1941-1944.".

  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »