Studijska putovanja

Sažetak izvještaja studijskog putovanja – study abroad – fact finding mission Bugarska

Sažetak izvještaja studijskog putovanja – study abroad – fact finding mission Bugarska

Objavljeno: 23. Ožujak 2015.

Studijska grupa Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld sudjelovala je pod vodstvom prodekana VŠMOD DH Prof.dr.sc. Gorana Bandov na studijskom putovanju u Republiku Bugarsku od 29.11.2014. do 6.12.2014. godine. Tijekom studijskog putovanja grupa je imala snažnu potporu gospođe veleposlanice Ljerke Alajbeg te cijelog tima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bugarskoj pri realizaciji studijskog programa.
Studijski program obuhvatio je posjete, predavanja i rasprave u nizu najznačajnijih državnih institucija Bugarske uključujući Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske, Narodno Sobranje, Ured Predsjednika Bugarske te Diplomatsku akademiju. Kao i na svim dosadašnjim studijskim putovanjima, studijska grupa obišla je i najvažnije kulturalne i religijske institucije gradova Sofije, Plovdiva, Rila regije te Niša (Srbija), kojeg je studijska grupa posjetila zadnji dan studijskog putovanja.

Vrlo srdačni prijem i inspirativno predavanje o odnosima Republike Hrvatske i Republike Bugarske održala je gospođa veleposlanica Republike Hrvatske u Bugarskoj Ljerka Alajbeg koja je uvodno predstavila strukturu veleposlanstva, najbliže suradnike, a u nastavku se usredotočila na povijest odnosa između država te najvažnije ciljeve koji stoje pred Veleposlanstvom RH u Bugarskoj. Potaknuti predavanjem, studenti su otvorili vrlo zanimljivu raspravu o odnosima između država, značaju iskustva Bugarske u EU za RH, vanjskoj politici Bugarske, te o gospodarskim odnosima Hrvatske i Bugarske. Posebnu pažnju sudionika studijskog putovanja je privukla aktivnosti veleposlanice pri uspostavi diplomatske mreže Republike Hrvatske te se niz pitanja odnosio na to razdoblje hrvatske diplomatske aktivnosti.

U Ministarstvu vanjskih poslova sudionike studijskog putovanja nakratko je pozdravio gospodin ministar Daniel Mitov, koji im je zaželio vrlo uspješnu diplomatsku međunarodnu karijeru s nadom da će bar neki od njih uspostaviti snažne mostove suradnje s Bugarskom, čemu se posebno raduje, kao i nastavku vrlo uspješne suradnje naših državnih institucija, kako u bilateralnim odnosima tako i na europskoj i međunarodnoj sceni.  U Diplomatskoj akademiji Bugarske sudionike je primila gospođa Dr. Tanya Mihaylova, koja je održala vrlo detaljnu prezentaciju diplomatske mreže te ciljeva i zadataka bugarske vanjske politike. U sklopu rasprave sudionici su se osvrnuli na bugarski put u EU, glavna postignuća bugarskog članstva u EU, regionalnu povezanost i ulogu Bugarske u regiji, bilateralne odnose RH-BG, odnose Bugarske s Turskom, odnosi Bugarske i NATO te Bugarske i Rusije s posebnim osvrtom na Južni tok.

U Narodnom Sobranju sudionike je primila direktorica Ureda međunarodne suradnje i protokola gospođa Veronica Antova. Sudionici su imali priliku upoznat se s ulogom Narodnog Sobranja u kreiranju vanjske i europske politike Bugarske, odnosu prema drugim stupovima vlasti, trenutnoj političkoj situaciji u Bugarskoj te odnosima političkih skupina u bugarskom parlamentu.

U Uredu Predsjednika sudionicima su vrlo zanimljiva predavanja održali gospodin Ivan Kondov, direktor predsjedničke administracije,gospođa Maria Ivanova, voditeljica Ureda za javnu komunikaciju te gospodin Pavel Anastasov, voditelj ureda za strategijske politike i prognoze u Uredu Predsjednika Bugarske.

U sklopu upoznavanja s povijesti i kulturom Bugarske sudionici su se upoznali s nizom muzejskih institucija uključujući Arheološki muzej i Povijesno-nacionalni muzej u kojem ih je primio Prof. Dr. Boschidar Dimitrow Stojanow, direktor muzeja te stručna savjetnica Dr. Bojka Stefanova, koji su predstavili značaj muzeja te sudionike proveli kroz muzejske odjele predstavljajući ih vrlo detaljno.

Studijsko putovanje je uključilo i posjetu Plovdivu, gdje su sudionici posjetili stari dio grada te uživali u stručnom vodstvu kroz Ethnograpfski muzej u društvu gospodina Dr. Angela Yankova, a u Rila regiji su sudionici posjetili Rila Samostan, najznačajniji pravoslavni samostan u Bugarskoj, centar bugarskog religijskog, književnog i kulturalnog identiteta.

  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »