Studijska putovanja

Studijsko putovanje u Mađarsku: Fact-finding mission to Hungary

Studijsko putovanje u Mađarsku: Fact-finding mission to Hungary

Objavljeno: 18. Prosinac 2012.

Studenti Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld sudjelovali su pod vodstvom dr.sc. Gorana Bandov, prodekana Visoke škole na studijskom putovanju u Mađarsku od 12.12.2012 do 15.12.2012 godine. Tijekom studijskog putovanja grupa je posjetila Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Mađarskoj koje je snažno poduprlo realizaciju studijskog programa. Studijski program obuhvatio je niz najvažnijih državnih institucija Mađarske uključujući Nacionalnu skupštinu, ured Predsjednika te Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske. Studijska grupa posjetila je i Dunavsku komisiju kao jednu od međunarodnih međuvladinih organizacija sa stalnim sjedištem u Budimpešti. Posjetom sveučilištu Corvinus nastavljena je suradnje naših institucija, dok je ovim studijskim putovanjem započela suradnja s Hrvatskom državnom samoupravom. Dakako, kao i na svim dosadašnjim studijskim putovanjima, studijska grupa obišla je i najvažnije kulturalne aspekte grada Budimpešte te uživala u lokalnim gastronomskim specijalitetima, kako u Budimpešti tako i u gradu Szentendre, kojeg je studijska grupa posjetila zadnji dan studijskog putovanja.

Srdačni prijem i vrlo inspirativno predavanje o odnosima Republike Hrvatske i Mađarske održao je veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Dr. Gordan Grlić Radman koji je predstavio strukturu veleposlanstva, najbliže suradnike kao i povijest odnosa između država te najvažnije zadatke koji stoje pred Veleposlanstvom. Potaknuti predavanjem, studenti su otvorili vrlo zanimljivu raspravu o odnosima između država.

U Nacionalnoj skupštini predavanje o povijesti institucije te vanjsko političkim obvezama skupštine govorio je državni sekretar Dr. Péter Sárdi, dok je veleposlanik Dr. Gábor Tóth govorio o vanjsko-političkim zadacima Nacionalne skupštine navođenjem vrlo zanimljivih primjera iz prakse. Savjetnik u Uredu Nacionalne skupštine János Kovács detaljno se osvrnuo na funkcioniranje društava prijateljstva i njihovu ulogu u odnosima između država.

U Uredu Predsjednika uvodno predavanje o povijesnom aspektu institucije održala je generalna ravnateljica Ureda Predsjednika Mađarske Dr. Mária Ádám Haszonicsné. Dr. Balázs Könnyid, ravnatelj Ureda za ustavno-pravne i administrativne poslove Ureda Predsjednika Mađarske vrlo se detaljno osvrnuo na ustavno-pravno uređenje Mađarske i ulogu Predsjednika države, dok je Dr. László Szőke, ravnatelj ureda za vanjske poslove Ureda Predsjednika Mađarske održao vrlo zanimljivo predavanje o vanjsko političkim obvezama Predsjednika države

U Ministarstvu vanjskih poslova predavanje o povijesnom aspektu te ustrojstvu diplomatske službe održao je voditelj ureda za upravljanje ljudskim resursima veleposlanik Dr. Gábor Kaleta, o sustavu izbora i obrazovanja diplomatske službe predavanje održao je zamjenik istog Ureda, mladi diplomat Dr. Péter Kalotai dok je o Mađarsko-Hrvatskim odnosima na tečnom hrvatskom govorio diplomat Józef Magyar, voditelj ureda za srednjoeuropske države. U istoj instituciji je diplomat Csaba Zalai održao vrlo inspirativno predavanje o EU izazovima Mađarske te odnosima EU-Mađarska-Republika Hrvatska.

Dunavska komisija, kao jedna od najznačajnijih međunarodnih međuvladinih organizacija sa sjedištem u Budimpešti bila je jedan od prioritetnih ciljeva studijskog putovanja. Tijekom posjete vrlo zanimljiva predavanja o ustroju, funkcioniranju, odnosima država članica, njihovim interesima te zadacima koji stoje pred tom međunarodnom organizacijom održali su zamjenik izvršnog direktora Petro Suvorov, savjetnik za nautiku, Petar Margić te savjetnik za pravna pitanja Ciprian Popa.

Na sveučilištu Corvinus održali su predavanja profesori međunarodnih odnosa prof.dr. Zoltan Galik i prof.dr. Peter Marton. Nakon vrlo inspirativnih predavanja otvorila se vrlo intenzivna i zanimljiva rasprava o političkoj situaciji u Mađarskoj, pitanjima slobode medija, pravima nacionalnih i etničkih zajednica te pitanjima vezanih uz odnose dviju država.

Zadnja službena posjeta tijekom studijskog putovanja bila je Hrvatskoj državnoj samoupravi u Mađarskoj sa sjedištem u Budimpešti tijekom koje su održana vrlo detaljna predavanje o povijesti Hrvata u Mađarskoj, njihovim trenutnim izazovima i vizijama za budućnost kao i o najbitnijim aspektima zaštite hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj. Predavanja su održali  prof. dr.  Stjepan Blažetin, ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, Jozo Solga, voditelj Ureda Hrvatske državne samouprave te Gábor Győrvári, ravnatelj Hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i učeničkog doma Miroslav Krleža.

  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »