Studijska putovanja

Studijsko putovanje Vatikan / Sveta Stolica (13-19.lipnja 2012)

Studijsko putovanje Vatikan / Sveta Stolica (13-19.lipnja 2012)

Objavljeno: 25. Lipanj 2012.

Studijsko putovanje Vatikan / Sveta Stolica, u zajedničkoj organizacije VŠMOD Dag Hammarskjöld i Riječke nadbiskupije, pod vodstvom prodekana dr.sc. Gorana Bandova i predstojnika Ureda za mlade i biskupskog vikara Riječke nadbiskupije Vlč. Matije Matičića, ostvareno je u terminu 13-19.svibanj 2012 godine. Na studijskom putovanju ispred naše institucije sudjelovalo je 62 studenata svih godina studija naše Škole, prodekan dr. sc. Goran Bandov te predavač Saša Bjelobaba, profesor talijanskog i engleskog jezika na našoj instituciji.

Tijekom studijskog posjeta sudionici su posjetili najznačajnije institucije Vatikana / Svete Stolice. Nakon upoznavanja s institucijom Državnog tajništva Svete Stolice sudionicu sa imali priliku čuti iscrpna predavanja u biblioteci Apostolske palače don Miroslava Vidovića, o funkcioniranju Državnog tajništva, djelovanju službe za vanjske poslove Svete Stolice i diplomatskom sustavu Vatikana / Svete Stolice. Predavanje Mons. Henrika Jagodzinskog, bilo je usmjereno na smisao i sustav djelovanja Apostolskih nuncijatura kao diplomatskih predstavništava Svete Stolice. Kako je Mons. Jagodzinski bivši tajnik Apostolske nuncijature u Zagrebu, svoje predavanje je zaključio s povijesnim pregledom odnosa Vatikana / Svete Stolice i Republike Hrvatske.

U Sinodi Biskupa studijska grupa susrela je visoke predstavnike institucije, a predavanje o sustavu djelovanja Sinode Biskupa te o odnosima Republike Hrvatske i Svete Stolice održao je nadbiskup Mons. Nikola Eterović, glavni tajnik Sinode biskupa i jedan od kreatora odnosa naše države sa Svetom Stolicom. Predavanje je završilo predstavljanjem detaljne analize Konkordata potpisanog između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Susretu je bio prisutan i Vlč. Zvonimir Seršić, svećenik Krčke biskupije i djelatnik u Sinodi.

Posjetom Veleposlanstvu Republike Hrvatske sudionici su imali priliku kroz predavanje gospodina veleposlanika Filipa Vučka upoznati djelovanje veleposlanstva u jednoj od najmanjih, ali istovremeno i jednoj od najaktivnijih država svijeta. Nakon uvodnog predavanja o sustavu funkcioniranja veleposlanstva, veleposlanik se osvrnuo na odnosa Republike Hrvatske i Svete Stolice u kompleksnom slučaju "Dajla", kao jednom vrlo značajnom izazovu među državama. U neformalnoj dijelu susreta, gospođa Marija Kujundžić, prva tajnica Veleposlanstva RH se osvrnula u kratkom osvrtu sudionicima na prednostima i izazovima djelovanja u veleposlanstvu manje države, koja ima izrazito značajan diplomatski utjecaj.  

Susreti u Papinskom Vijeću za kulturu, Papinskom vijeću za kulturna dobra Crkve te Papinskom vijeće za arheologiju približili su sudionicima teme vezane uz kulturalne aspekte rimokatoličke crkve i Svete Stolice kao države kroz predavanja opata benediktinca Nj. E. Michaela Johna Zielinskog, potpredsjednika svih kulturalnih papinskih vijeća te Mons.  Melchora Sáncheza, koji je predstavio detaljnu analizu sustava funkcioniranja papinskih vijeća kao institucija Svete Stolice. Mons. Theodora Mascarenhasa, voditelj ureda za kulturalna dobra u Aziji, Africi i Oceaniji istaknuo je značajnu ulogu Svete Stolice i Vatikana kao promotora mira i suradnje među narodima.

U Kongregaciji za nauk vjere sudionici su imali priliku slušati predavanje Mons. Petera Smutelovica tajnika institucije o povijesnom razvoju Kongregacije i aspektima njezina djelovanja kao jedne od stožernih institucija Svete Stolice. Prefekt Kongregacije za nauk vjere u razdoblju 1968-1981 bio je hrvatski kardinal Franjo Šeper, koji je značajno utjecao na daljnji razvoj institucije. Predavanje Mons. Petera Smutelovica potaknulo je vrlo dinamičnu i iscrpnu raspravu o ulozi Rimokatoličke Crkve u svijetu.  

U Papinskoj diplomatskoj akademiji sudionici su imali čast slušati predavanje predsjednika institucije nadbiskupa Mons. Beniamina Stelle o djelovanju, sustavu, mreži te osnovnim zadacima diplomatske službe Svete Stolice te mogućnostima obrazovanja na akademiji. Sudionicima se obratio kratkim osvrtom doktorand Papinske diplomatske akademije, vlč. Renato Kučić, svećenik Krčke biskupije. Sudionici su imali priliku saznati informacije o studenskom životu u Svetoj Stolici, kako funkcionira, koliko je atraktivan, a koliko težak te koje se perspektive otvaraju nakon završene Papinske diplomatske akademije.

U Papinskom Hrvatskom Zavodu Sv. jeronima sudionici su u Crkvi Sv. Jeronima, stožernom mjestu hrvatskog naroda u Rimu, imali priliku slušati vrlo zanimljivo predavanje gospodina rektora Mons. Jure Bogdana o djelovanju same institucije, povijesnom povezanošću hrvatskog naroda sa Svetom Stolicom i djelovanjem hrvatskih svećenika u Rimu. Nakon predavanja i vrlo uspješno uspostavljenog dijaloga među sudionicima, Mons. Bogdan proveo je sudionike kroz zdanje Papinskog Hrvatskog Zavoda Sv. Jeronima te ih upoznao sa velikim umjetničkim bogatstvom, prvenstveno hrvatskim majstora, s kojim Zavod raspolaže.

Sudionici su osim posjeta najznačajnijim institucijama u Svetoj Stolici, doživjeli i kulturalni razgled Rima, Svete Stolice i Vatikana uz pratnju s. Silvane Fužinato SCJ, doktorandice biblijskih studija i gđice. Ane Cvitan, doktorandice na studiju komunikacija Sveučilišta u Rimu. One su sudionicima približile povijest, kulturu i arhitekturu Rima i Svete Stolice.  

Najznačajniji moment studijskog programa sudionici su doživjeli tijekom Opće audijencije 16. lipnja 2012 godine, kada su na povišenom podiju, udaljeni tek desetak metara od Pape Benedikta XVI, slušali njegove poruke, a posebno pozorno pozdrav i poruku profesorima i studentima Škole na hrvatskom jeziku koji je osobno uputio sam Papa Benedikt XVI.

Ovom prilikom se VŠMOD Dag Hammarskjöld najiskrenije zahvaljuje Riječkoj nadbiskupiji i Vlč. Matiji Matičiću na potpori koju su pružili u pripremi te pri ostvarivanju ovog vrlo sadržajnog i kompleksnog studijskog programa.

U ime institucije:
Dr.sc. Goran Bandov, prodekan VŠMOD Dag Hammarskjöld

  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »