Studijska putovanja

STUDIJSKO PUTOVANJE VIJETNAM, KAMBODŽA I TAJLAND

STUDIJSKO PUTOVANJE VIJETNAM, KAMBODŽA I TAJLAND

Objavljeno: 01. Lipanj 2014.

Sudionici studijskog putovanja u Vijetnam, Kambodžu i Tajland uspješnu su završili dio studijskog programa u Vijetnamu. U sjevernom dijelu zemlje, posjetili su državne institucije u glavnom gradu Hanoi, kompleks posvećen Ho Chi Minu, prvom predsjedniku nezavisnog Vijetnama koji i danas uživa kultni položaj u vijetnamskom društvu, uključujući i mauzolej te posjet Predsjedničkoj palači. Tijekom posjete Diplomatskoj akademiji te sveučilištu Hanoi, na Fakultetu međunarodnih odnosa i diplomacije prof.dr.sc. Goran Bandov, prodekan VŠMOD DH je održao predavanje vijetnamskim studentima i sveučilišnim kolegama na temu Hrvatska vanjska politika – izazovi i prioriteti nakon pristupanja EU. Vanjsku politiku Vijetnama našim sudionicima analizirao je prof.dr.sc. Voung Tai Bang, izvršni direktor Diplomatske Akademije Vijetnama.

Posjete Sjevernom dijelu zemlje uključivala je i službene razglede Hanoi te posjetu Halong Bay, jednom od najljepših zaljeva svijeta koji se nalazi pod zaštitom UNESCO od 1994. godine tijekom koje su se sudionici imali priliku upoznati s redovnim funkcioniranjem života ljudi u plutajućim selima, posjetiti lokalnu školu na pontonu, saznati probleme u opskrbi s vodom te doživjeti noćno ribarenje u zaljevu Halong Bay. Narednih dana, sudionici su imali priliku upoznati se i s agrarnom reformom Vijetnama te uživati u plantažama banana i kikirikija te isprobati rad na rižinim poljima. U sjevernom dijelu Vijetnama sudionici su se sreli i s predstavnicima malobrojne hrvatske dijaspore, prvenstveno aktivnim u privatnom poduzetništvu te međunarodnim organizacijama.  

Tijekom posjete centralnom dijelu Vijetnama (gradovi Hue i Hoi An), sudionici su imali priliku saznati više o povijesti carskog Vijetnama te susresti se u Svetoj Carskoj Pagodi s predstavnicima carske obitelji koji danas u komunističkom društvu žive prosječne živote. Tijekom susreta, sudionici su imali priliku saznati više o carskim dinastijama te njihovom suvremenom životu od 1975. godine kada cijela zemlja preuzima komunističku ideologiju kao svoju centralnu političku ideju. U Hoi An sudionici su sudjelovali na predavanju o kineskom utjecaju na vijetnamsko društvo kojeg je održala gospođa Nygun Minh, stručna suradnica Heritage Hause Hoi An. Kako je Vijetnam bio pod Kinom više od 1000 godina, utjecaj je vrlo zamjetan, a i danas u Vijetnamu živi službeno nešto više od 2.000.000 Kineza. Tijekom posjete Chinese Communal Hall sudionici studijskog putovanja su saznali više o suvremenom životu Kineza u Vijetnamu. U centralnom dijelu Vijetnama sudionici su posjetili Hai Van Pass, koje funkcionira kao vijetnamska geografska i psihološka linija razgraničenja između Sjevera i Juga zemlje. Tijekom posjete Non Nuoc, gradu u središnjem Vijetnsamu sudionici su se upoznali s kulturom, tradicijom te običajima Cham naroda posjetivši Cham Muzej, instituciju s najznačajnijom kolekcijom Cham skulptura na svijetu.

Posjet jugu Vijetnama (grad Sajgon) i Mekong Delti (gradovi Cai Be, Cha Tho, Chau Doc, Trau Su) bio je posvećen turbulentnoj povijesti Vijetnama. U Sajgonu sudionici su sudjelovali na vrlo zanimljivom predavanju stručnog savjetnika gospodina Nguyen Thanh Nahm o Vijetnamskom ratu (1955-1975), kojeg je gospodin Nahm doživio kao prevoditelj u službi američke vojske te je sudionicima metodom oral history predstavio poraženu verziju priče iz osobnog iskustva ratovanja. U Ratnom muzeju Vijetnama održano je predavanje o Vijetnamskom ratu, gdje su sudionici mogli saznati više o službenoj verziji događanja tijekom Vijetnamskog rata te o njegovim posljedicama. Tijekom službene posjete Predsjedničkoj Palači u Sajgonu, sudionici su upoznati s funkcioniranjem Južnog Vijetnama kao samostalne države od njegove nezavisnost od Francuske do udruživanja sa sjevernim dijelom zemlje 1975. godine. Za sudionike je bio najatraktivniji dio stručnih predavanja posjet Cu Chi tunelima, mreži od 250 kilometara tunela koji pod zemljom spajaju Sajgon, Mekong Deltu te granične dijelove Kambodže. Tijekom te posjete, sudionicima je predstavljen život pod zemljom, funkcioniranje odgojno-obrazovnih institucija, svakodnevne prehrane, partizanskih metoda ratovanja, ratne zamke.

U Mekong Delti sudionicu su upoznali specifičnosti života uz rijeku Mekong, koja spaja Vijetnam i Kambodžu te je najznačajnije agrarno područje zemlje s visokom proizvodnjom riže i ribe. Područje obiluje plutajućim selima koje su sudionici imali priliku posjetiti te u direktnom kontaktu sa stanovnicima upoznati njihove tradicije i običaje života. Specifičnosti flore i faune tog područja sudionici su upoznali posjetivši niz životinjskih farmi od farmi krokodila, zmija, riba do farmi divovskih kornjača. Sudionici su krstareći Mekong Deltom sretno ušli u Kambodžu.  

U Kambodži je studijska grupa nakon smještaja i upoznavanja s Phon Phenom, posjetila Polja smrti (Killing Fields) Choeung Ek i Muzej genocida Tuol Sleng u Phnom Penh, koji je smješten u bivšoj školi kao simbolu neprijatelja. Obrazovani građani, kao i samo obrazovanje se moralo iskorijeniti, uništiti do korijena i nažalost posljedice tog čina se osjete i danas u društvu. Kmersko društvo ne raspolaže s dostatnim opsegom i kvalitetom izgrađene mreže i obrazovne strukture elite, jer je tradicija određenih zanimanja krvavo utučena, zanimanja poput učitelja ili liječnika, odvjetnika i profesora. I to samo zato, jer su imali dovoljno intelektualnog potencijala da se suprostave Crvenim Kmerima.

Upoznavanje s religijskom raznolikošću kambodžanskog društva započeto je s Wat Phnom hrama, mjestom na kojem je grad Phnom Penh osnovan, na malom brežuljku. Upoznavanje kraljevske palače koja datira iz 1866. godine te u centralnoj poziciji ima Silver Pagodu, nazvanu po više od 5.000 teških srebrnih pločica koje pokrivaju njezinu površinu. Njezino izvorno ime je Wat Prakeo, što znači hram Emeralda Buddhe. U ovom hramu su sudionici mogli vidjeti zbirku Buddhe u zlatu, srebru, kristalu i bronci.

Nastavak upoznavanja s kulturom i poviješću zemlje obuhvatilo je posjet u Nacionalni muzej, izgrađen u tradicionalnom kmerskom stilu. U njemu se nalazi vodeća svjetska zbirka starih kmerskih umjetničkih, arheoloških i religijskih starina od 4. do 13. stoljeća. Više od 5.000 komada su na zaslonu, što predstavlja počivalište Kraljevskog kulturnog bogatstva. Osim toga, krovni prostor je dom velike kolonija šišmiša.

Posjet Siem Reapu, drugom gradu po veličini u Kambodži koji leži odmah uz Angkor Wat, bila je prilika za upoznavanje s starom kmerskom kulturom kroz razgledavanje Angkor Nacionalni muzej, interaktivni muzej koji pokazuje artefakte iz zlatnog doba kmerskog carstva korištenjem multimedijalne tehnologije. Posjetom Angkor Thomu, posljednjem glavnom gradu velikog kmerskog carstva za vrijeme vladavine Jayavarman VII, sudionici su mogli upoznati centralne građevine starog carstva. Nakon višednevnog upoznavanja područja Angkor Wat sudionici su nastavili put prema Tajlandu.

Dio studijskog putovanja provedenog u Tajlandu posvećen je modernim izazovima tajlandskog društva, između ostalog reformama koje se provode u segmentu društvenog uređenja i složenog upravljanja s državom u kojoj centralnu poziciju zauzima vojna struktura te problematika suočavanju s izazovima korupcije. Boravak u Tajlandu je započeo na Koh Chang gdje su sudionici tijekom četverodnevnog boravka upoznali prirodne zanimljivosti drugog po veličini otoka u Tajlandu, posjetivši rezervat slonova te nacionalni park u centralnom dijelu otoka s najimpresivnijim vodopadima u Tajlandu.

Nakon Koh Chang, sudionici su posjetili Pattayi sudionici studijskog putovanja su iskoristili da bi se detaljniji upoznali s religijskim raznolikostima središnjeg Tajlanda te problemima s kojima se susreće moderni razvoj turizma u tom dijelu Tajlanda. Sedmodnevni boravak u Bangkoku posvećen je upoznavanju s političkim različitostima tajlandskog društva, upoznajući državnu strukturu kao i dio Tajlanda koji je u tom razdoblju bio u masovnim štrajkovima u centralnom parku Bangkoka. Tijekom boravka, sudionici su posjetili niz hramova kako bi se mogli djelotvornije upoznati s religijskom raznolikošću Tajlanda, s nizom kraljevskih palača u kojima su smještene centralne kulturalne institucije te su upoznali dijelove grada s značajnim udjelom drugih azijskih nacija, Mala Indija te Kineska četvrt.

  • Erasmus charter for higher education

    EU projekti - Projekti financirani sredstvima Europske Unije

  • Razvoj i perspektive međunarodnih odnosa

    Uspostavljanje visokoobrazovnih standarda kvalifikacija u sektoru međunarodnih odnosa, diplomacije i održivog razvoja

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo prilikom korištenja web stranice, koristimo kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »